Család

Füllent a gyerek? Na és, a szülő is!

Valljuk be, mindnyájan füllentünk a gyerekeinknek. Nem igazi hazugságok ezek, csak vicces mondatok, amiket mi is csak továbbadunk, és örülünk neki, hogy a mi gyerekünk is előadja majd őket később.

Van füllentés, amely egy hiszti megelőzésében, van, amely az elalvásban vagy a fogmosásban segít, de a hazugságok leginkább nem jók semmire, csak szórakoztatóak.

tehén, szarvasmarha

Valami köze biztosan van a tejhez! (Fotó: Pixabay.com)

Összegyűjtöttünk jó párat, és közben az is kiderült, hogy melyik az a kis füllentés, amivel minden magyar gyereket megpróbálnak átverni vagy a szülei, vagy a tanárai, de az osztálytársai mindenképp.

Ha esik az eső, a Lánchidat behúzzák az alagútba!

Egyszer azt mondtam a lányomnak, amikor nem volt hajlandó fogat mosni, hogy a Fogtündér csak azt a fogat váltja ajándékra, amit előtte rendszeresen mostak. Évekig működött, és utána sem ez bukott meg, hanem maga a Fogtündér!
 

tündér, fogtündér

A Fogtündér márpedig létezik! (Fotó: Pixabay.com)

Úgy tűnik, verebet és nyulat is sóval próbáltak fogni a legtöbben gyerekkorukban:

„Déditatám megpróbált beavatni a vadászat mesterségébe, azt mondta, hogy nyulat úgy lehet fogni, ha sót szórsz a farkára, és huncutul mosolygott hozzá. Nem sokkal később meghalt, ez az egyik legkedvesebb emlékem róla.”

Másoknak ugyanezt mondták, csak verebekkel: a só nehéz, és lent tartja a veréb farkát a földön. Emellett

legalább ketten kábították azzal a gyerekeiket, hogy az anyjuk egyik melléből tej jött, a másikból pedig kakaó, és gyerekek tucatjai hitték el egy ideig azt is, hogy a kecskéknek rövidebb a lábuk az egyik oldalon, ezért tudnak olyan jól megállni a hegyoldalban.

Mit tehet a szülő, ha nem tudja rávenni a gyereket arra, hogy ne egye meg azt, amit az orrából bányászott elő? 

„Anyám azt mondta az öcsémnek – mert nekem nyilván nem kellett ilyet mondania –, hogy a megevett fikából kukacok lesznek a gyomrában, amik legyekké változnak, és körberepülnek majd a hasában.”
 
Úgy tűnik, a tehenek és a tejtermékek is eléggé foglalkoztatják a gyerekeket, nem ritka ugyanis a tehenekkel való viccelődés sem.

„A szomszéd faluból rendszeresen jött egy tejesautó. Hátul az ajtón adták ki, amit a vásárlók kértek, lehetett kapni házi tejet, túrót, tejfölt, vajat. Simán bevették a gyerkőcök, hogy a csomagtérben van bent hátul egy boci, ami a friss tejet adja.”

Egy másik család is hasonlót talált ki, csak ők azt mesélték a gyereknek, hogy azért tehénbőgés a tejesautó figyelmeztető hangja, mert amíg az egyik helyről átmegy a másikra, addig fejik, és azt nem szereti, ezért folyamatosan bőg.
 
Mint minden természeti jelenség, a szél is foglalkoztatja a kicsiket, ezért kézenfekvő mese a szélturbinák és a szél kapcsolata: azért vannak a szélturbinák, hogy legyen szél, ha tehát épp nem fúj, csak be kell kapcsolni a turbinát, és máris megvagyunk. Logikus, nem igaz?!
 
Ugyancsak a széllel kábították azt a kislányt, akinek azt mondták, hogy azért kell mindig becsukni a bejárati ajtót, mert ha a szél túl sokat tud akadály nélkül fújni, akkor előbb-utóbb kifogy az erőből, és megszűnik. Ha az ajtó zárva van, nem tud tovább fújni, ezért marad belőle máskorra is.
 
A szerencsés gyerekeknek Disneylandben is lehet füllenteni. Egy kisfiú a látogatás alkalmával úgy tudta, hogy a mesekarakterek csak miatta jöttek, mert előre szóltak nekik, hogy jön a Kovács Pistike, és ők nagyon szerettek volna vele találkozni – aztán persze az apuka előre futva vadászta le, hogy ki, mikor, hol látható. Végül Pókembertől Micimackóig mindenkivel készült közös fotó, sőt még autogramot is adtak a nagyon híres kisfiúnak. Hatalmas élmény volt.

Váratlan dolgokra jó a kaputelefon is: amikor egy kisfiú épp a készülékkel játszott, pedig már nagyon ott lett volna a délutáni alvás ideje, az apukája kapott az alkalmon, és azt mondta neki, hogy most felhívják az Álommanót, beszélni kellene vele is. Annak ellenére, hogy az apa egy kedves kis fickónak próbálta lefesteni a manót, a gyerek azóta fél tőle, így ha nem akar elaludni, ki sem kell mondani a nevét, csak azt mondani, hogy „Amúgy beszéltem vele, és azt mondta, hogy… Akarod tudni…?” Sosem akarja, hanem már fordul is a fal felé, és inkább alszik.

Se kólát, se tortát nem veszünk!

Kólát és más szénsavas üdítőt sem akarunk rendszeresen venni a gyereknek, és néha bizony a legkényelmesebb út a füllentés. Van, aki kapásból rávágja a narancsos italra, hogy abban alkohol van, de akad olyan anyuka is, aki évekre képes volt elhitetni a fiával, hogy kólát bizony csak az étteremben lehet kapni, máshol nem.
 
Amikor egy kislány zokogva kérlelte az anyukáját, hogy vegye meg neki a hatalmas emeletes tortát a cukrászdában, akkor az anyja azzal próbálta leszerelni, hogy azt mondta, az a torta fából van, és csak úgy néz ki, mintha igazi lenne. A pultos kisasszony azonnal rátett egy lapáttal, és kiderült, hogy nemcsak fából van, de a fa tele van kukacokkal, amik állandóan kimásznak belőle – gusztustalan, nem érdemes hazavinni.

majom

Okos lehet, de írni nem tud! (Fotó: Pixabay.com)

Végül akad olyan, köztünk élő fiatalember is, aki fél évig levelezett egy állatkerti majommal, és nem tűnt fel neki, hogy a majom és a nagyapja ugyanabban a házban laknak – de azt hiszem, sokan írtunk a Mikulásnak hosszú leveleket gyerekkorunkban arról, hogy milyen jól is viselkedtünk, és ezért mi mindent érdemelnénk meg ajándékul, úgyhogy nem ítélhetjük el őt sem ezért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top