Család

6 tévhit, amivel tönkreteszed a kapcsolatodat

Ne hagyd, hogy az úton-útfélen keringő mítoszok tönkretegyék a párkapcsolatodat!

Ki tudja már, honnan erednek ezek a tévhitek, de tény, hogy a legtöbb ember fejében alaposan gyökeret vertek. Csak az a probléma a párkapcsolati mítoszokkal, hogy könnyen tönkretehetik a szerelmi életedet.

Elizabeth Stone párterapeuta a pácienseitől már minden tévhitet hallott, és pontosan tudja, hogy mennyire mélyen beépültek ezek az ideák a fejekbe. Mivel senki sem írt még párkapcsolati útmutatót, ami minden kapcsolatra érvényes lenne, ezért érthető, hogy szájhagyomány útján próbáljuk felszedni az információkat, tudnivalókat, melyek egy sikeres párkapcsolathoz kellenek. A szakember azonban arra figyelmeztet, hogy ha a következő hat tévhitet követed, akkor nemsokára a kapcsolat romjain fogsz ülni – szerelem helyett.

Párkapcsolati tévhitek, amiket felejts el örökre

1. Házasság után a kapcsolat varázsütésre átalakul

Elég nagy elvárás ez szerencsétlen házassággal szemben. Mintha attól megváltozna bárki belül, mert megházasodik. A párkapcsolat ugyanolyan marad házasság után, ha elég jól ismertétek már egymást előtte is a pároddal.

2. Egy jó kapcsolatban nincs veszekedés

Nincs olyan, hogy két ember együtt él, és mindig mindenben egyetért. A konfliktus és a vita elkerülhetetlen, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy dobálni kell egymásra a tányérokat. Ha képesek vagytok normális hangnemben vitázni, akkor a konfliktus nem jelenti azt, hogy rossz lenne a párkapcsolat.

párkapcsolat tévhit mítosz

Fotó: iStock

3. A jó kapcsolat könnyű

Valószínűleg a romantikus filmeknek köszönhetjük ezt a tévhitet, hiszen maximum ott működhet úgy egy kapcsolat, hogy nincs benne probléma, nincs megoldandó feladat, csak feloldódnak a szereplők a szerelemben. A valóságban ez nem egészen így működik, a jó párkapcsolatért sajnos meg kell dolgozni.

4. Minden kapcsolat megmenthető

A szakember szerint ez egy elég káros tévhit, mert beleragasztja az embereket olyan helyzetekbe is, amelyekből már rég le kellett volna lépniük. Vannak olyan esetek, amikor annyira megtört egy kapcsolat, hogy már kemény munkával sem lehet helyrehozni, és tovább kell lépni.

5. A párod direkt bántani akar

Ha most nem számoljuk ide a bántalmazó kapcsolatokat, hanem feltételezzük, hogy két egészséges lelkületű ember van a párkapcsolatban, akkor bizony tévhit az, hogy direkt akarna bántani a párod. Általában szó sincs erről, sőt a legtöbben azon igyekeznek mindennap, hogy nehogy a párjuk lelkébe gázoljanak, de néha kudarcot vallanak. Nem gonoszságból, hanem mert emberből vannak.

6. Ha szeret, bármit csinálsz, melletted marad

A legveszélyesebb mítosz mind közül. Stone szerint nem igaz a tétel, hogy „a szerelem mindent legyőz”, viszont akik mélyen hisznek benne, azok nem fogják vissza magukat, és nem kímélik a párjukat, nem figyelnek az érzéseire – hiszen úgyis marad, ha tényleg szeret. A valóságban azonban ez úgy működik, hogy még annak az embernek is vannak határai, aki végtelenül szeret, és ha átléped a határt, akkor el fog menekülni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top