Család

Megkérdeztük, elmondták: ez a sors vár a bántalmazottakra a budapesti kerületekben (2. rész)

100 nappal az önkormányzati választások után Ferencvárosban hamarosan üresen álló önkormányzati lakások is segítik a családon belüli erőszak menekülő áldozatait. Most megkérdeztük a többi budapesti önkormányzatot: ők mit tesznek az áldozatokért? Körkép – 2. rész.

Január 7-én Baranyi Krisztina, Ferencváros októberben megválasztott új polgármestere bejelentette, hogy védett lakásokat jelölnek ki a kerület saját bérlakás-állományából a családon belüli erőszak áldozatainak. Ennek apropóján először megkérdeztük Baranyi Krisztinát a projekt részleteiről (erről itt írtunk), majd úgy döntöttünk, továbbmegyünk: felkeressük az összes többi, szám szerint 22 budapesti kerület vezetőit, hogy ők terveznek-e hasonló lépéseket tenni a náluk élő áldozatok, zömmel anyák és gyermekek védelme érdekében, illetve: működik-e náluk, hasonló védett lakásos rendszer és/vagy más típusú áldozatvédelmi program. És egyáltalán, összességében hogyan állnak hozzá a kerületi polgármesterek és kollégáik, ha náluk merül fel hasonló, tragikus bántalmazási eset, amelyekből szinte lassan minden napra jut egy újabb szívszorító történet.

Elöljáróban fontos tudni, hogy a gyermekvédelemről és a gyámügyről szóló 1997. évi XXXI. törvény kötelezi a húszezernél magasabb lakosú települések és kerületek önkormányzatait, hogy működtessenek átmeneti otthont gyermekeknek. Ahol pedig a lakosság száma a harmincezret is meghaladja, ott családok átmeneti otthonának is kell lennie. Emellett működik az állami fenntartású Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT), amelynek segélyvonalát a nap 24 órájában hívhatják az áldozatok. Ők újabban már telefonos applikáción keresztül is segítenek. Munkatársaik ezek után, ha kell, kiterjedt országos hálózatukon keresztül titkos menedékházakba, anyaotthonokba, családok átmeneti otthonába stb. viszik, bújtatják az agresszor elől az áldozatot.

Amikor első körben felhívtuk az önkormányzatokat, a polgármestereknek és sajtósaiknak sokáig nem kellett magyaráznunk: mindenki hallott Baranyi Krisztina egyedülálló áldozatmentő akciójáról. Ahogy az is feltűnő volt, hogy a családon belüli erőszak már mindenhol hívószó, a fővárosi önkormányzatok látják, ismerik a problémát, mérlegelik annak súlyát, őket is megrázták az utóbbi idők tragikus, bántalmazással összefüggő családi tragédiái. Főleg, miután ezek nem egyszer közvetlenül náluk történtek. Van, ahol már cselekszenek, máshol még csak tervezik, de a határozott elszánást és a segítségnyújtás szándékát mindenütt éreztük.

Válaszokat két kivétellel gyorsan kaptunk is az összes fővárosi önkormányzattól. Mivel 21 esetben egyáltalán nem alibizték el a választ – ebből is látszik, hogy komolyan veszik a kerületek a családon belüli erőszak kezelését – terjedelmi okokból két részletben közöljük körképünket. Riportunk első részében sorszám szerint haladunk Budától Budáig az I. kerülettől a XII. kerületig: itt olvashatjátok a kerületek minimálisan szerkesztett, szó szerinti válaszát. A válaszokat nem értékeltük, nem minősítettük, ahogy most, a második részben sem tettük. A körkép második részét most közöljük, szintén sorban haladva Angyalföldtől Soroksárig, a XIII. kerülettől a XXIII. kerületig. 

XIII. kerület – Angyalföld – Göncz Árpád városközpont – Újlipótváros – Vizafogó – Népsziget, Tóth József (120 ezer fő):

„Önkormányzatunk a családon belüli erőszak területén a prevenciós tevékenységre, a problémák korai kezelésére helyezi a fő hangsúlyt. Ezen belül is feladatunknak tartjuk a szakemberek felkészítését és a figyelemfelhívást a lakosság körében. A Prevenciós Központ például évente szervez képzéseket a jelzőrendszeri szakemberek, az egészségügyi, köznevelési és szociális területen dolgozók számára, hogy időben felismerjék már a bántalmazás korai jeleit, majd kezelni tudják a krízishelyzeteket – érkezett a válasz Ladányi Zsolttól, a kerületi polgármesteri hivatal sajtó- és kommunikációs munkatársától.

Hozzátette, az önkormányzat biztonságos lakhatási, jogi és anyagi támogatást is nyújt az áldozatok számára. Ha nem tudják őket védett lakásban a kerület határain belül elhelyezni, ezt a fővárosban a kerülettől távolabb, vagy Budapest határain túl oldják meg. Ehhez két civil szervezettel is él a szerződésük, melyek szakembereinek közreműködésével szakszerű segítséget kaphatnak az érintettek. 

XIV. kerület – Zugló, Horváth Csaba (125 ezer fő):

„Mint férj és apa elítélem a családon belüli erőszak minden formáját. Zugló érvényben lévő lakásrendelete is foglalkozik a családon belüli erőszak áldozatainak támogatásával, hiszen elsőbbséget élveznek azok a kérelmezők, akik emiatt hagyták el vagy vesztették el korábbi otthonukat, és jelenleg krízisközpontban, titkos menedékházban vagy más átmeneti otthonban laknak. Viszont az elmúlt években nem volt példa arra, hogy valaki ezekből az intézményekből jelentkezett volna lakásért. Igaz, ha a bántalmazásról nincsen orvosi és rendőrségi dokumentum, akkor az önkormányzat nem döntheti el, hogy a kérelmező jogosult-e ezen a jogcímen lakáshoz jutni. Ez azt is jelezi, hogy az áldozatok nincsenek tisztában azzal, milyen lehetőségük van arra, hogy elhagyják átmeneti otthonukat. Ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő közérdekű információk – a segítségnyújtás lehetőségeiről, formáiról, a különféle megoldásokról – eljussanak az érintettekhez, hiszen így tudunk segíteni rajtuk” – küldte el nekünk Horváth Csaba zuglói polgármester válaszát. 

A Menedékház Alapítvány Átmeneti Otthona a XI. kerületben (Képünk illusztráció. Fotó: Hernád Géza)

XV. kerület – Rákospalota – Pestújhely – Újpalota, Cserdiné Németh Angéla (80 ezer fő):

Náluk nincs külön lakás a kerületben a családon belüli erőszak áldozatául vált nőknek, anyáknak, gyerekeknek, és nem is terveznek hasonló programot. Ugyanakkor a kerület vezetése nem megy el részvétlenül a probléma mellett: a kerületben található Szociális és Rehabilitációs Alapítvány által működtetett Családok Átmeneti Otthonának éves szinten több mint 20 milliós működési támogatást biztosít a XV. kerületi önkormányzat – válaszolta kérdésünkre Cserdiné Németh Angéla, az ősszel megválasztott új polgármester.

XVI. kerület – Árpádföld – Cinkota – Mátyásföld – Sashalom – Rákosszentmihály, Kovács Péter (73 ezer fő):

A XVI. kerületi Önkormányzat által fenntartott Napraforgó Család- és Gyermekjóléti Központ kiemelt feladatai közé tartozik, hogy ellássa, segítse azokat, akik bántalmazás miatt segítséget kérnek a kerületben. Ha az áldozat kimenekítésére van szükség, az intézmény munkatársai a segítségnyújtásnál az OKIT közreműködését kérik, majd ők jelölik ki a védett házat valahol az országban.

Ha a helyzet nem kívánja az áldozat kimenekítését, a rendőrségen, a gyámhivatalon stb. túl helyi erőforrásként a Napraforgó központ jogi és pszichológiai segítséget is nyújt az érintetteknek. Továbbá éjjel-nappal hívható készenléti krízistelefon szolgálatot is működtetnek, és a folyamatos hétvégi ügyeletet is megszervezik a családsegítők, ha a rendőrségtől kapcsolati erőszak miatti távoltartási ügy fut be. Ilyenkor az intézmény munkatársai 24 órán belül felkeresik mind az elkövetőt, mind az áldozatot.

Az önkormányzat a Napraforgó Központtal a kerületben élő gyerekek és nők számára is szervez felvilágosító, prevenciós programokat családon belüli erőszak témában, és felhívja a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjainak figyelmét az erőszak elleni küzdelem fontosságára, és a témával kapcsolatos kötelességeikre – tájékoztatott bennünket Valahovits Szilvia, a kerület sajtóreferense.

XVII. kerület – Rákosmente, Horváth Tamás (87 673 fő):

Rákosmente Önkormányzata együttműködési megállapodást kötött a Magyar Protestáns Segélyszervezet égisze alatt működő Családok Átmeneti Otthonával (2002 óta), valamint a RÉS Alapítvánnyal (2006 óta), a kerületben működő Üdvhadsereggel (anyaotthont működtet), valamint az Oltalom Karitatív Egyesülettel is kapcsolatban van Önkormányzatunk.

A családon belüli erőszak a Rákosmenti Életfa Humán Segítő Szolgálathoz tartozik. Az itteni családsegítő részleg, ha segítségkérés fut be hozzájuk, utána kapcsolatot tartanak az ügyfelekkel, ami jellemzően havi egy családlátogatást és két személyes találkozást jelent. A munkatársak egyszerre 30-40 helyi családdal dolgoznak. A családsegítőkkel szemben itt elvárás, hogy kiemelten foglalkozzanak a családon belüli erőszak témakörével.

A kerületi Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai pedig azokkal a családokkal dolgoznak, ahol a szülők veszélyeztetik a gyermekeiket. Az esetmenedzserek tesznek javaslatot a hatósági intézkedésre (például a gyámhivatal bevonására, a családból történő kiemelésre, bűncselekmény, szabálysértés esetén pártfogó kirendelésére stb). Utána ők tartják a kapcsolatot a gondozott gyerekek oktatási, nevelési intézményével, a hatóságokkal és a jelzőrendszer tagjaival, és dolgoznak együtt a szülőkkel stb. – foglaltuk össze Rákosmente Önkormányzatának hosszú tájékoztatóját a kérdésben.

A Vöröskereszt átmeneti otthona Százhalombattán (Képünk illusztráció. Fotó: Kováts Dániel)

XVIII. kerület – Pestszentlőrinc – Pestszentimre, Szaniszló Sándor (102 ezer fő):

A tavalyi év végéig a helyi gyámhivatalhoz kellett a családon belüli bántalmazási eseteket bejelenteni. Az önkormányzat által fenntartott Csibész Család- és Gyermekjóléti Központ is folyamatosan segítséget nyújt az áldozatoknak, és a kerületben segíti a rászorulókat védett otthonok elhelyezésében. Január 1-jétől tartozik az önkormányzat hatáskörébe a családon belüli erőszak, ezért épp kialakítás alatt van egy programtervezet.

A XVIII. kerületi önkormányzat számára kiemelten fontos a tragikus bántalmazási eseetek áldozatainak segítése, ennek érdekében folyamatosan dolgozunk azon, hogy olyan programot hozzunk létre, amely által védelmet és biztonságot nyújthatunk a rászorulók részére – válaszolta az nlc megkeresésére az önkormányzati sajtóiroda.

XIX. kerület – Kispest, Gajda Péter (60 ezer fő):

A Kispesti Önkormányzat a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrumon (KSZSZC) keresztül konzultációs lehetőséget biztosít a bántalmazott családok részére – árulta el kérdésünkre Nagy Endre, az önkormányzat sajtómunkatársa. Szerintük a családkonzultáció szóbeli bántalmazás esetén is hatékony segítséget tud nyújtani. Ilyenkor szakember segítségével tárják fel az ügyfelek közti viszonyokat, és irányított keretek közt próbálják megoldani a problémákat. Hasonlóan működik az intézmény ingyenes mediációs szolgáltatása is. Amennyiben a mediáció során merül fel először a bántalmazás, és van a családban kiskorú, a szakembernek kötelessége ezt a gyámhivatalnak jelenteni.

A KSZSZC mindemellett térítésmentesen pszichológusi konzultációt is ajánl a kerületi gyerekek és felnőttek számára. A szakember segítségével az áldozatokat feldolgozhatják az őt ért traumákat. Ilyen segítségnyújtás keretén belül a bántalmazóval, indulatkezelésével és konfliktuskezelésének káros megoldásaival is tud dolgozni a szakember az intézményben.

A KSZSZC javasolja a Kispesti Önkormányzatnak, hogy létesítsenek egy védett, átmeneti kríziselhelyezésre alkalmas helyet a kerületben. Ez egy olyan védett otthon lenne, mely rövid időre (maximum pár napra) annyi egérutat adna az áldozatnak, hogy a szakemberek addig is feltérképezhessék a menekülő családok számára legjobb lehetőségeket és segítő szolgáltatásokat.

XX. kerület – Pesterzsébet, Szabados Ákos (65 ezer fő):

Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere hivatalosan a következőről tájékoztatott bennünket a kérdésben:

Pesterzsébet Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a családon belüli erőszak áldozatainak megsegítésére, biztonságos ellátására. Az intézményi rendszert tekintve a kerületben az Anyaoltalmazó Alapítvány, továbbá a kerületi Család- és Gyermekjóléti Központ, illetve Család- és Gyermekjóléti Szolgálat látja el a törvényi szabályozásnak megfelelően a családon belüli erőszakkal járó feladatokat.

Az 1992 óta működő Anyaoltalmazó Alapítvány egyik alapító tagja Önkormányzatunk, a kuratóriumban is képviseltetjük magunkat. Az Alapítvány jelenleg már két ingatlanban fogadja a rászorulókat. Az Alapítvány működéséhez és az első otthon kialakításához székhely biztosításával, illetve használatba adásával járult hozzá Önkormányzatunk. Az Alapítvány és az Önkormányzat között jelenleg is ellátási szerződés van érvényben.

Mind az anyaotthonban, mind a családok átmeneti otthonában a hatályos jogszabályoknak megfelelően 12 hónapos – 6 hónap meghosszabbítással történő – ott tartózkodást biztosítanak a rászoruló családok részére. Az intézményekben az áldozatok biztonságos ellátása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a szakemberek a pszichológia és mentálhigiéniás segítségnyújtásra is.

A Család- és Gyermekjóléti Központ feladata a kerületben élő személyek, családok és gyermekek védelme, veszélyeztetettségének megelőzése, a már kialakult veszélyeztetettség megszüntetése, a gyermekek családban történő nevelkedésének elősegítése, a családból kiemelt gyermek visszahelyezése Az intézményi rendszeren túl kerületünk a rászoruló ügyfeleknek – bűncselekmény áldozatainak – pénzbeli támogatást is biztosít a helyi rendeletben foglaltak alapján. A kerületben önkormányzati tulajdonú ingatlanban jelenleg védett ház nem található.

Képünk illusztráció – a Menedékház Alapítvány Átmeneti Otthona a XI. kerületben (Fotó: Hernád Géza)

XXI. kerület – Csepel, Borbély Lénárd (76 ezer fő):

Önkormányzatunk rendelkezik olyan krízislakásokkal, melyeket a hirtelen megváltozott életkörülmények bekövetkezése miatt vehetnek igénybe a rászoruló családok. Volt már rá példa, hogy ilyen lakásba menekítettünk bántalmazott családot. A szociális szférában dolgozó munkatársaink egyöntetű véleménye szerint azonban hatékonyabb, ha a Krízisközponton keresztül (Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat) segítjük a bántalmazott családok menekítését, mivel a kerületen belüli elhelyezés esetén nagyobb az esélye annak, hogy a bántalmazó megtalálja a bántalmazottakat.

Ha hirtelen megváltozott életkörülményű, szociálisan rászoruló, vagy bántalmazott személy keres fel minket, az Önkormányzat fenntartásában működő Humán Szolgáltatások Igazgatósága szakmailag felkészült munkatársai nyújtanak segítséget az áldozatoknak, segítenek az illetékes szervekkel, hozzátartozókkal való kapcsolatfelvételben is – tájékoztatta az nlc-t és olvasóit Takó Szabolcs, Csepel sajtófőnöke.

XXII. kerület – Budafok-Tétény, Karsay Ferenc (55 ezer fő):

Önkormányzatunk fenntartásában működik a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ telephelyeként – és azzal szoros együttműködésben mind a megelőzés, mind a problémakezelés során – a Családok Átmeneti Otthona. Szerződéses partnerünk a Krízis Alapítvány, mely átmeneti gyermekotthont működtet a kerületben, és szükség esetén a gondozásra szoruló gyermek szülőjét is befogadja. Egyéb, civil fenntartású intézményről a szolgáltatás érzékenysége okán bővebb információt nem adhatunk ki – küldte a választ a budafok-tétényi önkormányzati sajtóosztály.

XXIII. kerület – Soroksár, Bese Ferenc (23 ezer fő):

Nem kaptunk választ, hiába kerestük levélben is, telefonon is a polgármestert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top