Család

Budapesti gimnazista forradalmasíthatja a tankönyvrendelést

Mihályi Barnabás ötletére mindenfelől kíváncsiak az országból.

Mihályi Barnabás még nem érettségizett le, de az általa fejlesztett alkalmazásokat már nemcsak a saját gimnáziumában, hanem az ország több iskolájából keresik. A budapesti Rákóczi gimnázium végzős diákjáról a 24.hu közölt portrét, amelyből kiderül, a fiú hatodik osztályban kezdett el autodidakta módon programozást tanulni, most pedig már az általa fejlesztett ő telefonos alkalmazást használják az iskolájában.

A kifejezetten az iskola számára készült applikáció a tanítás ideje alatt megmutatja, milyen órája lesz éppen az intézmény diákjainak és tanárainak. Ezen kívül az alkalmazás szünetekben visszaszámol, mennyi van még hátra a becsengetésig, illetve, ha valaki épp egy másik osztály diákját vagy valamelyik tanárát szeretné megtalálni, de fogalma sincs arról, éppen melyik teremnél keresse őket, az applikáció megmutatja, a keresett személynek hol volt és hol lesz a következő órája.

Illusztráció: Unsplash

A legutóbbi, már országos érdeklődést kiváltó fejlesztése szintén egy iskolai gyakorlat megkönnyítésére jött létre: ez a tankönyvrendelési program, ami az RTKR nevet viseli. A program megkönnyíti az iskolai tankönyvbeszerzést a szülőknek és az iskolának is. Egyrészt az elektronikus rendszer gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a rendelést, nincs szükség tucatnyi kinyomtatott megrendelőlapra – ezáltal környezetbarát –, és azzal sem kell rengeteg időt eltölteni, hogy a leltári számokat kézzel írogassák be a könyvekbe, hiszen a program egyéni matricát állít elő a tankönyvekhez.

Az alkalmazás nyilvános bemutatójára már az ország több iskolájából érkeztek érdeklődők. „Elég jó érzés, hogy valaki három órát autózott azért, hogy meghallgassa a kétórás prezentációmat, ez valószínűleg azt jelenti, hogy ők is előszeretettel használják majd a jövőben” – mondja Mihályi a cikkben. Az alkalmazás próbaidőszaka szeptemberig tart, addig jelezheti az igényt bárki, aki kipróbálná, így az idei tankönyvrendelést már ezzel bonyolíthatják le az érdeklődők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top