Család

Koronavírus, kényszerszünet, karantén – Így lehet erős a család a legnagyobb bajban

Az óvodák, iskolák bezárásával minden család élete megváltozik a koronavírus ideje alatt. Vegyes érzések önthetik el a gyerekeket a nem várt szünet miatt. Nem tudják mire vélni a helyzetet, a szülők aggodalmát, azt, hogy nem lehet igazán örülni ennek az otthon maradásnak. Előbb vagy utóbb a gyerekekben is megjelennek a kérdések, az értetlenség, a barátok hiánya és a félelem. Hogyan lehet erős a család egy ilyen helyzetben?

A gyerekeknek is joguk van az igazsághoz. Ahhoz, hogy elfogadják és megértsék a kialakult helyzetet, látniuk kell, mi történik körülöttük. De nem mindegy, hogyan kommunikáljuk ezt nekik. Fontos, hogy koruknak megfelelő legyen a párbeszéd, és hogy ne megijesszük, hanem felvilágosítsuk őket. Míg egy 16 éves kamasznak elmondhatjuk, hogy „koronavírus-járvány van a világban és az országban, ezért kérlek, hogy inkább maradj itthon, szólj, ha bármi furcsát tapasztalsz a közérzetedben, és ne aggódj, átvészeljük mindezt”, addig egy óvodás gyerek esetében más módszer a célravezető. „Aggódom, hogy minden rendben legyen, most egy csúnya vírus jár körbe a felnőttek közt, ezért kérlek, hogy szólj, ha esetleg rosszul éreznéd magad. Egy darabig itthon leszünk, sokat játszunk és tanulunk, aztán megy minden tovább úgy, ahogyan eddig, rendben?” – valahogy így beszélgess el kisebb gyerekeddel. Tanítsd meg őket a helyes kézmosásra, az elővigyázatosságra, de a legfontosabb, hogy pánik helyett biztonságban érezhessék magukat, tudva azt, hogy melletted jó helyen vannak.

Tartsátok meg a rendszert

Azok a szülők, akik már home office-ban dolgoznak, alakítsanak ki a legkisebbeknek „tanteremet” a konyhában. Ki lehet ragasztani, hogy „iskola” az egyik szobába, a másikba pedig „munkahely”, ahol anya, apa dolgozik. Tartsátok a napirendet, a reggeli rutint, ne engedd, hogy pizsiben üljön le tanulni.  Az otthon töltött idő persze nem arról szól, hogy végre napi 12 órát társasozhat a család. Az otthoni munka nem lazsálás, az e-mail-cunamira sokkal jobban kell figyelni. Azonban mégis többet leszel együtt a gyermekeddel, s talán a jó a rosszban, hogy többet tudtok beszélgetni. Kamasz gyereked van? Ismerd meg őt jobban! Tanuld meg, mit szeret, mi foglalkoztatja. Engedd és kérd, hogy megmutassa, mi az, amit a neten néz, milyen zenéket hallgat, mi az, amit szívesen csinál szabadidejében. Hidd el, ő is értékelni fogja az őszinte érdeklődést, különösen akkor, ha ítélkezéstől mentesen, valódi kíváncsisággal fordulsz felé. Ez kapcsolatotokon hatalmasat fog előrelendíteni. kisebb gyermeked van? Nézzetek rajzfilmeteket, játszatok közösen, mesélj neki, használjátok ki mindazt a sok lehetőséget, melytől a mindennapok mókuskereke megfoszt benneteket.

A rendszer kereteket ad, a keretek biztonságot, a biztonság pedig megnyugvást és a fejlődés lehetőségét ígéri. Néhány napon persze lehet „lógni a munkából” és hagyni őket tovább pihenni a megszokottnál. Alapvetően mégis az az ideális, ha továbbra is megvannak a napszakoknak megfelelő tanulási órák, az otthon és helyben végzendő házi feladatok kijelölt idői. Ez nem csupán azt biztosítja számotokra, hogy továbbra is megfelelően fejleszti képességeit és tudását a gyerek, de azt is, hogy könnyebben fog visszaszokni a jövőben a régi menetrendbe. Ráadásul minden rugalmasság és megértés mellett egy formálódó személyiségnek a szakértők szerint is szüksége van szabályokra és keretekre, melyek körvonalazzák a mindennapjait.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Hagyd, hogy kivegye a részét

Megváltozott helyzetben vagytok. Ő is és te is. Alkalmazkodnotok kell az új körülményekhez, ami sokszor persze nem könnyű. Jól teszed, ha értelmet adsz gyermeked veled töltött mindennapjainak azon túl, hogy foglalkozol vele, teret adsz neki és tanulsz vele. Bátran vond be az otthoni teendőkbe. Engedd, hogy megtapasztalja, milyen az otthon töltött mindennapok rutinja. Bízz rá a háztartási feladatok közül olyat, ami életkorának megfelelő: kisebbeknek tökéletes a portörlés, nagyobbak már bátran kuktáskodhatnak a főzésnél, még idősebbek pedig porszívózhatnak, vagy akár egy mosást is beindíthatnak. Tekints erre úgy, mint egy lehetőségre: megtanulhatjátok együtt a felnőtt élet apróságait. Az ideális mottó: nincs semmi, a kötelező lenne, de minden nyitott ahhoz, hogy felelősségre neveld őt.

Maradj türelmes (előtte)

Ahogyan téged a hírek, a munkahelyed, a mindennapi élet, a bevételek vagy éppen saját és szeretteid egészsége aggaszt, úgy fogadd el, hogy gyerekedet is elfoghatják félelmek. Bármennyire is óvod az otthoni hangulattal a lelkét, szembetalálkozhat akár véletlenül is olyan hírekkel, melyek szorongással töltik el őt, aggódhat iskolai barátai, netán iskolai szerelme miatt, félhet a visszatéréstől, a jövőbeni a vizsgáktól, a saját és szerettei egészsége miatt és főleg attól, hogy hiába szeretné, nem látja a helyzet pontos végét. Legyél tehát türelmes és megértő. Másképpen viselkedik, mint megszoktad? Járj a végére, mi lehet az oka. Szemtelenebb vagy ingerlékenyebb a szokásosnál? Ne vedd magadra! Gondolj bele, milyen érzés lehet számára a hirtelen megváltozott élethelyzet. Legyél türelmes vele, beszélgess vele sokat, engedd, hogy megnyíljon, és adj lehetőséget neki, hogy úgy érezze, bármikor bizalommal fordulhat hozzád.

Koronavírus: így változik meg az életünk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top