Család

A járvány miatt hosszabb lehet a szemeszter az egészségügyi képzésben

A legtöbb egyetemi szakon átálltak digitális munkarendre, nem változnak a határidők. Az egészségügyi képzésben viszont meghosszabbíthatják a szemesztert.

A nagy egyetemek többségében zökkenőmentes az átállás a távoktatásra, nem várható a vizsgák elhalasztása vagy a tanév meghosszabbítása. Az orvos- és a diplomás ápolóképzésben ugyanakkor fel kellett függeszteni a gyakorlati képzést, ami nehezíti a szemeszter sikeres teljesítését – írja szerdai számában a Magyar Nemzet.

A legtöbb kurzust sikerült átállítani digitális munkarendre, ám az egészségügyi képzések helyzete bonyolultabb: a járvány miatt már március 11-én, a veszélyhelyzet kihirdetésekor fel kellett függeszteni a gyakorlati órákat az orvos- és a diplomás ápolóképzésben, ami jelentősen megnehezíti a hallgatóknak a félév teljesítését.

Orvostanhallgatók sürgősségi helyzet szimulációs gyakorlatán vesznek részt a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán az új sürgősségi osztály átadásának napján, 2019. március 28-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Orvostanhallgatók sürgősségi helyzet szimulációs gyakorlatán vesznek részt a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán az új sürgősségi osztály átadásának napján, 2019. március 28-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla elmondása szerint a távoktatással az előadások mindegyike megtartható, és a gyakorlati óraszámigényt csökkentő elemeket is alkalmaznak (például műtéti közvetítéseket), de a fő szabály az, hogy gyakorlatot távoktatással nem lehet helyettesíteni.

Amennyiben megszűnik az intézménylátogatási tilalom, az egyetem mindent megtesz annak érdekében, hogy a hallgatók teljesíteni tudják az előírt gyakorlatokat. Emiatt várhatóan meghosszabbodik a szemeszter.

Hasonló intézkedéseket vezettek be az egyetemek orvoskarain. A négy magyar orvosképző hely igyekszik közösen és egységesen reagálni a kormány által kihirdetett járványügyi veszélyhelyzetre.

(MTI)

További hírek a koronavírussal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top