Család

A WHO szerint nem elég a kijárási korlátozás

Célzott vírusellenes stratégiákkal kell kiegészíteni az egyébként széles körű kijárási korlátozásokat, mert ez utóbbiakkal mindössze lelassítható az új típusú koronavírus-fertőzés terjedése – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Genfben.

A koronavírus okozta világjárvány feltartóztatása érdekében az országoknak a kormányoknak növelniük kell az egészségügyi dolgozók számát, olyan rendszert kell kialakítaniuk, hogy kiszűrhessenek minden egyes fertőzöttet, fokozniuk kell a koronavírus-tesztelést, emellett pedig ki kell bővíteniük a kezelésekre és elkülönítésre szánt létesítményeiket – hangsúlyozta a WHO főigazgatója.

„Felszólítunk minden országot, amely  kijárási korlátozásokat foganatosított, hogy használja fel ezt az időt a koronavírus elleni támadásra” – fogalmazott Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. „Időt nyerünk és az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomáson enyhítünk azzal, ha felkérjük az embereket az otthon maradásra és leállítjuk a személyforgalmat” – mondta. Ugyanakkor kiemelte, hogy az ilyen intézkedések önmagukban nem fogják a járványt megszüntetni, amely a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb kimutatása szerint világszerte eddig 21.308 emberéletet követelt és 472 ezren fertőzödtek meg a kórral.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a WHO által meghirdetett szolidaritási tervhez eddig 200 ezer személy járult hozzá 95 millió dollár (31 milliárd forint) értékben. A terv lehetőséget nyújt magánszemélyeknek és szervezeteknek, hogy hozzájárulhassanak az egészségügyi dolgozóknak szükséges arcmaszkok, gumikesztyűk, köntösök és védőszemüvegek, illetve diagnosztikai felszerelések beszerzéséhez.

A főigazgató közölte azt is, hogy a WHO teljes mértékben támogatja a nyárra tervezett tokiói olimpia elhalasztását. Mint mondta, ez a sportolók és a nézők egészségnek megóvása végett hozott nehéz, de bölcs döntés.

koronavírus

Nem mindenki veszi komolyan a világban a korlátozásokat (Getty Images)

A WHO megkezdte a koronavírus-tesztek elvégzését a részben még lázadók kezén lévő északnyugat-szíriai Idlíb tartományban. Az első 300 teszt kedden érkezett meg, az eddig elvégzettek  negatív eredménnyel zárultak. A WHO közlése szerint a tesztek mellett védőfelszerelést is szállítottak a térségbe. Segélyszervezetek szerint katasztrofális következményei lehetnek annak, ha a járvány felbukkanna a térségben létesített menekülttáborokban. A régióban mintegy négymillió menekült él.

Szíriában eddig összesen négy fertőzöttről lehet tudni.

Legfrissebb hírek koronavírus témában az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top