Család

Ne maradjon le szegény gyerek a saját szülinapjáról, rendezz neki virtuális partit!

Márciusban volt a szülinapom, tudom, milyen érzés önkéntes karanténban lenni, amikor ünnepelni kellene a barátokkal. Röviden: rossz. Egy gyereknek még rosszabb lehet.

Hiába a sok köszöntés a közösségi oldalakon, üzenetekben, ilyenkor még jobban előtör a magány, hogy nem tudunk elmenni a barátokkal egy koccintásra. Esetemben azt terveztük pár barátnőmmel, hogy elmegyünk két napra vidékre lazítani kicsit a szülinap örömére, de persze ez is kútba esett az önkéntes karantén miatt. A szülinapom estéjén viszont felhívott egy kedves barátnőm videochaten, amivel úgy feldobta a napomat, mintha bulit tartottam volna, pedig csak annyi történt, hogy megmutatta a macskáit, családját és a kamrájában a tésztákat, beszélgettünk és röhögtünk fél órát, mégis megmentette a napomat.

Ha engem, felnőttként ennyire megviselt a szülinapi ünneplésem hiánya, akkor milyen érzés lehet ez egy gyereknek, aki nem is egészen érti, miért kell most a négy fal között maradnia. Nekik még fontosabb, hogy a kis barátaikkal ünnepeljék a szülinapjukat, ezért érdemes beletenni azt a plusz energiát, amit egy virtuális szülinapi zsúr megszervezése jelent, hogy ne érezzék magányosnak magukat. Feltétele persze az, hogy a többi gyerek családjában is legyen számítógép, internet és headset, de talán ez manapság már nem akkora akadály.

1. Beszélj össze a szülőkkel!

Egy sikeres virtuális szülinapi partihoz kellenek a szülők, hiszen ők biztosítják a technikai hátteret. Jó felületek az ilyen összejövetelre az olyan oldalak, amiket most az iskolások használnak a digitális oktatáshoz: Zoom, Discord, FaceTime, Google Hangouts vagy épp a Skype. A lényeg, hogy hangot és videót is tudjon közvetíteni a csoportnak. Pontosan beszélj meg minden részletet a többi szülővel: hány órakor, hol találkoznak a gyerekek a virtuális térben. Az a legjobb, ha az ünnepelt csatlakozik utoljára a csapathoz, és a többiek a belépésekor elénekelnek neki egy boldog szülinapot dalt.

szülinap gyerek online

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

2. Dekoráld ki a szobát!

A szobának azt a részét mindenképp díszítsd fel, ami látszani fog a gyerek mögött a kamerában. Ha nincs otthon semmilyen szülinapi dekoráció, csak ezért nehogy elmenj a boltba, készíts otthon inkább egyszerű füzért színes papírokból, vagy egy nagy papírra (esetleg több A/4-es papírt összeragasztva) fess szülinapi köszöntést, lufikat, szivárványt, akár együtt a gyerekkel. Kérd meg a többi szülőt is, hogy díszítsék fel a gyerekek mögött a szobákat, így szülinapi hangulatot lát majd az ünnepelt a kamerán keresztül.

3. Torta helyett egyensüti

Mivel nem tudnak egy térben lenni most a gyerekek, ezért ne tortázást tervezz, hanem válaszd ki a többi szülővel együtt, hogy melyik az a sütemény, amit mindenki el tud készíteni otthon. Lehet ez egy egyszerű kevert süti is, amit tortaformában sütnek meg a szülők, tejszínhabot nyomnak rá, és csak az ünnepeltnek van rajta gyertya.

4. Szójátékokat elő!

A szülinapi zsúr a közös játékról is szól, virtuális formában nyilván nem lesz három órás ugrabugrálás belőle, de azért készülj olyan játékokkal, amiket tudnak játszani közösen, online a gyerekek. Az én gyerekeimnél például működne az, hogy együtt minecraftoznak, de a kisebbeknél – vagy kevésbé kockáknál, akik nem szoktak sokat online játszani – elővehetjük a szójátékokat. Már az ötéves ovis gyerekem is imádja a „Mit visz a kishajó…?” játékot, vagy azt, amikor az előző szó utolsó betűjével kell mondani egy állatot. Egy fél órát az ovis korosztály is boldogan játszik hasonló szójátékokkal.

5. Ajándékok helyett üzenetek

Nem kaphat most ajándékokat az ünnepelt a barátaitól, de üzenni azért lehet neki a kamerán keresztül. Kérd meg a vendég gyerekek szüleit, hogy készüljenek kedves rajzokkal, vagy a kedvenc mesehősökről képekkel, melyekkel felköszönthetik a szülinapost. De akár meg is tanulhatnak egy versikét vagy táncolhatnak az ünnepeltnek, ezek is remek ajándékok ebben a helyzetben.

További cikkek szülinapra:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top