Család

Dániában újranyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó osztályai

Április 15-től újranyitják a dán óvodákat és az általános iskolák alsós osztályait – jelentette be Mette Frederiksen dán miniszterelnök.

Hozzánk hasonlóan Dániában is március 11-én léptek életbe szigorúbb korlátozó intézkedések, többek között ekkor zárták be az oktatási, köznevelési intézményeket is. A 444 beszámolója szerint a dán miniszterelnök sikeresnek nevezte az eddigi erőfeszítéseket, mert sikerült megakadályozniuk a vírus gyors terjedését. Most azonban arra is figyelniük kell, hogy ne legyen súlyos gazdasági recesszió az országban, emiatt szükséges lazítani a korlátozásokon. A helyzetet a miniszterelnök a kötéltánchoz hasonlította: „ha csak állsz, könnyen leeshetsz, de ha túl gyorsan haladsz, akkor is hibázol”. Ezért haladnak apró lépésenként, óvatosan.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök (Getty Images)

Mette Frederiksen dán miniszterelnök (Getty Images)

Az óvodák és iskolák újranyitásának azonban nem mindenki örül, sok szülő nem szeretné, ha a gyerekeiket használnák kísérleti alanynak. Az oktatási miniszter szerint az intézmények kellően felkészülnek a gyerekek fogadására, és szigorúbb szabályok szerint működnek majd, mint korábban. A gyerekek például kézmosással kezdenek, nem vihetnek magukkal otthonról játékot, és beosztják az érkezés és a távozás idejét is, hogy ne legyen tumultus a bejáratnál. A gyereket nem a szülők öltöztetik majd. Növelik az iskolákban és óvodákban dolgozók számát is, hogy jobban tudjanak figyelni a biztonságra. A határozat legérdekesebb része, hogy azok a gyerekek is mehetnek majd közösségbe, akiknek a családjában van koronavírus-fertőzött, azzal a kitétellel, hogy a fertőzött nem viheti őket óvodába, iskolába.

nlc.kapcsolódó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top