Család

Erre még soha nem volt példa Amerika történetében

Megszólalt a gyászoló amerikai elnök.

Az Egyesült Államok valamennyi tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Donald Trump. „Először fordul elő az amerikai történelemben, hogy elnöki rendelettel az országnak mind az 50 tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították – írta a Twitteren az amerikai elnök. – Győzni fogunk a láthatatlan ellenség elleni háborúban” – tette hozzá. Az elnöki rendelet a gyakorlatban azt jelenti, hogy a katasztrófa sújtotta területnek minősített tagállamok külön anyagi segítségre tarthatnak igényt a szövetségi kormánytól.

Koronavírusos graffiti Los Angelesben - Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Koronavírusos graffiti Los Angelesben (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

A vasárnapi adatok szerint az Egyesült Államokban 550 ezernél is több a diagnosztizált vírusfertőzöttek, és 21 700 fölé nőtt az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak száma. Vasárnap folyamatosan emelkedtek a halálesetek New York, New Jersey, Florida és Colorado államokban is.

Gyászol Trump

A betegségben Stanley Chera ingatlanfejlesztő, Donald Trump egyik legjobb barátja is elhunyt. A hírt a Fehér Ház megerősítette. „Nagyszerű srác, fiatal korunk óta barátok vagyunk” – mondta róla korábban az egyik sajtótájékoztatón.

Idősotthonokra csapott le ott is a járvány

Az idősotthonokban országszerte több mint 3300 ember halt meg koronavírus-fertőzésben. A virginiai Richmondban egyetlen idősotthonban több mint száz fertőzöttet regisztráltak, és 40 idős ember bele is halt a betegségbe. Hasonlóan rossz a helyzet Marylandben, New Yorkban, Massachusettsben és az északnyugati Washington államban is.

Visszatérhet ősszel a vírus

„Valószínűleg májusban megkezdődhet a koronavírus-járvány miatt elrendelt egyesült államokbeli szigorítások fokozatos feloldása” – jelentette ki Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója. A járványügyi szakember hangsúlyozta, hogy a szigorú intézkedések csakis fokozatosan, tagállamonként eltérő időben és a helyzetnek megfelelően oldhatók fel. Fauci lehetségesnek tartja a járvány újabb hullámát. „Nem akarok pesszimista lenni, de mindig megvan az esélye annak, hogy ősszel, vagy a tél elején újra kitörhet a járvány” – fogalmazott.

A koronavírus-járványban elhunyt áldozatokat temetik a New York-i Hart-szigeten - Fotó: MTI/AP/John Minchillo

A koronavírus-járványban elhunyt áldozatokat temetik a New York-i Hart-szigeten (Fotó: MTI/AP/John Minchillo)

Stephen Hahn, az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet vezetője úgy látja, az új típusú koronavírus terjedése nagyon gyors, ezért naponta kell értékelni a helyzetet. Mindazonáltal leszögezte: „már látszik a fény az alagút végén”.

Tom Inglesby, a Johns Hopkins egyetem és kórházközpont egészségbiztonsággal foglalkozó központjának igazgatója szerint a járvány most van a csúcspontján, ez azonban nem jelenti azt, hogy a csökkenés gyors lesz..

(MTI)

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top