Család

Ugye mindennap olvasol mesét a gyerekeknek? – magyar színészek segítenek a mesélésben

A mese csökkenti a stresszt, oldja a szorongást, és a hatására a gyerek könnyebben dolgozza fel az érzelmeit. Most pedig még színészek is segítenek, hogy elég mesét tudjon hallgatni a gyerek.

A mesékre szükségük van a gyerekeknek, mint egy falat kenyérre, a jelenlegi helyzetben pedig még inkább előtérbe kell hoznunk a mesélést, mert ezzel segíthetünk nekik feldolgozni a sok stresszt, ami a bezártsággal jár. Nem kell félni az ijesztő történetektől, nem kell kozmetikázni a Piroska és a farkas véres részeit, hiszen épp ettől válnak terápiás hatásúvá a mesék. Sheila Kohler, a Dreaming for Freud könyv szerzője szerint érdemes visszatérni a gyökerekhez a mesék terén, elővenni a klasszikusokat, melyekben még volt főgonosz és újra meg újra felolvasni a gyerekeknek a szorongásoldás érdekében.

„A régi mesékben lévő erőszak mindig magában foglalja a boldog befejezést is. A történetekben a gonosz és a jó teljesen elkülönül egymástól, nincsenek szürke zónák. A főgonosz megjelenése segít a gyereknek, hogy szabadon átélje a saját erőszakos érzelmeit (dühét, gyűlöletét, természetes agresszióját) úgy, hogy nem bánt vele másokat.”

Peter Gray pszichológus professzor is alátámasztja Kohler szavait, azzal kiegészítve, hogy a mesékre úgy kell tekinteni, mint leegyszerűsített valóságszimulációkra. A mesékből kap példát a gyerek arra, hogyan kell leküzdeni a gonoszt, hogyan kell szeretni, hogyan vegye észre a körülötte élők szükségleteit és vágyait, vagy hogyan viselkedjen egy igaz baráttal.

Olvass minden nap mesét a gyereknek!

Olvass minden nap mesét a gyereknek! (Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

A népmeséket különösen ajánlja Gray, mert szerinte ezek a mesék a gyerekek iránytűi az élethez, melyeken keresztül tanulhatnak a saját népük kultúrájáról és társadalmi szokásairól. A mostani karanténhelyzetben pedig még nagyobb szükségük van arra, hogy kapaszkodókat kapjanak a mesékből, ezért kiemelten figyelnünk kell rá, hogy elég mesét olvassunk nekik.

Forró Péter, a Pesthidegkúti Waldorf Iskola tanítója ebben a szellemben indította el a Mondok1mesét kezdeményezést, melynek keretében rendszeresen jelentkezik népmesék hananyagaival:

„Előreláthatólag jó sokáig kénytelenek leszünk otthon maradni. Rengeteg kisgyerek is négy fal közé van most zárva. Alapvetően rájuk gondolva indítottam el a mesegyűjtést.

Nem kérdés, hogy a mese gyógyít. Elvarázsol, megnyugtat, szorongást old. Ezekre mind nagy szükség lesz a következő hetekben.

Mint ahogy a szülőknek is arra a pár perc nyugalomra, amíg a gyerekek mesét hallgatnak. A népmesék képei különlegesen sok mindent hordoznak magukban. És bár rengeteg videó van az interneten, ahol meséket olvasnak, nagyon fontosnak tartom, hogy ezek most mind hallgatható mesék legyenek. Mert az lenne a cél, hogy mesehallgatás közben beinduljon a gyerekek fantáziája, és saját belső vetítővásznukon lássák a saját képeiket.”

A nemes ügyhöz magyar színészek is csatlakoztak: Csuja Imre, Kautzky Armand, Zsigmond Tamara, Náray Erika, Nagypál Gábor, Mészáros Béla, Kökényessy Ági – és még sokan mások mesélnek egy-egy mesét a gyerekeknek. Már több mint 50 mese gyűlt össze az oldalon, nagy segítség ez minden szülőnek és gyereknek, csatlakozz te is az olvasók és hallgatók táborához!

Olvass még többet a mesékről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top