Család

Így ünnepeld a Föld napját a gyerekkel a négy fal között

Jelenleg nem lehet kimenni a folyópartra szemetet szedni, de otthon is ünnepelhetjük a gyerekkel a Föld napját.

A Föld napján az életet ünnepeljük – a Google például a méhekkel foglalkozik ezen a napon, érdemes odakattintani és játszani a mára készült játékukkal. A környezetről, klímaváltozásról és az élet védelméről érdemes ilyenkor elbeszélgetni a gyerekekkel. Buzdítanánk mindenkit normál időkben arra, hogy remek példamutatás lehet az, hogy elmegy az egész család a környékre szemetet szedni, de jelen esetben ezt inkább el kéne kerülni, úgyhogy olyan tevékenységeket ajánlunk, melyek tanítanak valamit otthon, a négy fal között a gyerekeknek arról, hogy milyen fontos gondoskodni a természetről.

1. Ültessetek növényt!

Bármilyen növény megteszi, ha van otthon egy kis föld és egy cserép, akkor még az is jó, ha babot csíráztat a gyerek és azt ülteti a földbe. Nézni, ahogy egy kis élet növekszik ki a cserépből, felemelő élmény és hasznos tapasztalat számára.

2. Gyertyafényes vacsora

Kapcsoljátok le a lámpát legalább a vacsora idejére, és magyarázd el közben a gyereknek, hogy a villamos energia megtermelése milyen nagy terhelést jelent a környezetnek, és egyénként milyen felelősségünk van abban, hogy nem hagyjuk égve mindig magunk után a szobában a villanyt.

Ünnepeld a Föld napját a gyerekkel!

A Lorax csodálatos tanmese a környezetvédelemről (Kép forrása: IMDb)

3. Készítsetek plakátot!

Rajzoljanak a gyerekek a Földről és környezetvédelemről, vágjatok ki képeket újságokból. Osszátok két részre a plakátot, az egyik felére menjenek olyan képek, rajzok, amik azt ábrázolják, mi ártalmas a környezetnek, a másik felére pedig, hogy mi tesz jót a Földnek. Rengeteg beszédtémát ad ez a félórás elfoglaltság a környezetvédelemről.

4. Madarak minden mennyiségben

Az interneten szerencsére már jó sok kézműves útmutató található mindenféle madár készítéséről, mi most egy vécépapír-gurigából készült madarat választottuk ki, mert a jelenlegi helyzetben talán épp vécépapírból van minden háztartásban nagyobb mennyiség. Elvileg ez egy kakadu, videós útmutatót pedig ide kattintva találsz hozzá. 

Ünnepeld a Föld napját a gyerekkel!

Készíts vécépapír-gurigából kakadut! (Kép forrása: Pinterest)

5. Filmek és könyvek a környezetvédelemről

Este nézzetek meg egy filmet közösen, ami a környezetünk védelméről tanítja a gyerekeket. Nálunk nagy kedvenc ebben a témában a Lorax című mesefilm, amiből a tiszta levegő és a természet tiszteletben tartása jelenik meg fő üzenetként, szórakoztató formában. Filmkritikus kollégánk, Tócsa javaslata pedig további három környezetről szóló mesefilm:

  • WALL-E, a teljesen tönkrement Föld bolygóval, ahonnan az emberek az űrbe menekültek.
  • Túl a sövényen, melyben az erdei állatok egyre közelebb jönnek az emberekhez, mert csökken az életterük az erdőben.
  • A Táncoló talpakban pedig a túlzott halászat problémája jön elő.

Hallgathatunk gyerekdalokat a Földről, szerencsére a Youtube ebben a segítségünkre lesz, például A Föld dala – Öleld át Glóbit! kifejezetten az ovis korosztálynak énekel a Föld napjáról. És persze szólhat ma az esti mese is a környezetvédelemről, olvashatunk például Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv című könyvéből, amelyben pont azzal a témával találkozik a gyerek, hogy a Földünk megóvása egyre égetőbb ügy. Ne maradjon el a Föld napja csak azért, mert most épp nem tudunk a természetben kóricálni naphosszat, sőt, talán pont a mostani bezártság miatt még fontosabb, hogy beszélgessünk a gyerekekkel a Föld védelméről.

Olvass még többet a Föld napjáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top