Család

Meglepő kapcsolatok: 5 jelenlegi uralkodó, akiknek a néhai Viktória királynő az ükanyja

Ezek a különleges rokonságok nem nagyon kerülnek be az iskolai történelemkönyvekbe, de érdekes látni, hogy mennyi mostani uralkodónak a felmenője a néhai Viktória királynő.

A nem túl kedves, ám akaratos és gyakran undok anya hírében álló Viktória királynő összesen kilenc gyermeknek adott életet. Imádott férjével együtt arra törekedett, hogy csemetéit a legelőkelőbb európai királyi családokba házasítsa ki. Ennek a törekevésének köszönhető, hogy számos mai uralkodónak is  Viktória az ükanyja! Meglepő lista következik.

II. Erzsébet brit királynő

A jelenlegi királynő dédapja VII. Eduárd brit király, aki anyját Viktóriát követte a trónon. Így II. Erzsébetnek Viktória volt az ükanyja. De nemcsak neki, hanem a férjének is, aki így harmad-unokatestvére is egyben.

V. Harald norvég király

83. születésnapját ünnepelte idén februárban V. Harald norvég király, aki 1991 óta van a trónon. Harald nagyanyja nem volt más, mint Matild norvég királyé, aki VII. Eduárd lánya, így  Viktória királynő Harald ükanyja is.

Viktória királynő ükunokái

Viktória királynő ükunokái Balról jobbra: V. Harald, II. Margit, XVI. Károly Gusztáv, II. Erzsébet, VI. Fülöp

VI. Fülöp spanyol király

Fiatal uralkodóról van szó. Fülöp apai nagyapja Bourbon János barcelonai gróf volt, akinek anyja Viktória Eugénia hercegnő, ő pedig Viktória királynő unokája .  Így Fülöpnek ő az ük-ükanyja az apján keresztül. Ám ha az anyja családját nézzük, akkor is van egy kissé bonyolult, de létező rokonság. Viktória legidősebb lánya, III. Frigyes német császár neje volt, Zsófia nevű lányuk pedig a görög királyhoz ment feleségül. Az ő dédunokája nem más, mint VI. Fülöp anyja. 

XVI. Károly Gusztáv svéd király

Viktória királynő hetedik gyermeke Artúr herceg volt, akinek lánya Margit, VI. Gusztáv svéd királyhoz ment feleségül. S, hogy ki volt VI. Gusztáv, nos a jelenlegi király nagyapja.  Így apai ágon, neki is Viktória az ükanyja. De édesanyja rokonságában is megtalálhatóak Viktória gyermekei. 

II. Margit dán királynő

Dánia királynője unokatestvére a svéd királynak. Anyai nagyapja szintén VI. Gusztáv svéd király volt, aki feleségül vette Viktória unokáját.

Koronás történetek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top