Család

Törölnie kell az unokái képeit a közösségi oldalakról a nagymamának, a bíróság kötelezte erre

Egy családi vita fajult bírósági üggyé Hollandiában, ahol a bíróság arra kötelezte az unokáiról fotókat közzétevő nagymamát, hogy törölje azokat.

A nagymama és lánya nem tudtak rendezni egy családi vitát, így az bíróság elé került Hollandiában. A gyerekek édesanyja többször kérte a nagymamától, hogy törölje a Facebookra és a Pinterestre posztolt képeket, csakhogy a nagymama erre nem volt hajlandó – írta meg az MTI.

Unokázó nagymama

Unokázó nagymama. Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

A bíróság úgy döntött, hogy az ügy az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) hatálya alá tartozik, és eszerint járt el. A szakértő szerint a döntés tükrözi az Európai Bíróság évek óta képviselt álláspontját. A GDPR ugyan nem vonatkozik az adatok személyes vagy otthoni felhasználására, de azáltal, hogy a fényképek közösségi oldalakon jelentek meg, azok széles közönség számára is elérhetővé váltak, így nem zárható ki, hogy harmadik fél kezébe kerülhetnek. Amíg a nagymama nem távolítja el a képeket, napi 50 eurós (17 ezer forintos) büntetést kell fizetnie, legfeljebb 350 ezer forintot. Amennyiben újabb képeket tölt fel az unokáiról, azok után is napi 50 eurós büntetést kell fizetnie. “Úgy vélem, a döntés sok embert meg fog lepni, akik valószínűleg nem gondolkodnak túl sokat, mielőtt posztolják vagy tweetelik képeiket” – idézi Neil Brown brit jogászt a BBC.com.

Olvasnál még unokázó nagymamákról?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top