Család

3 dolog, amit soha ne mondj egy nárcisztikusnak

Ha kénytelen vagy egy nárcisztikus személyiségzavarban szenvedővel együtt dolgozni, segítünk, miket ne mondj neki, főleg mások előtt.

A nárcisztikus személyiségzavar létező betegség. Az illető saját maga iránt érzett elégedetlenségéből táplálkozik és ellentámadásban, mások okolásában és önmaguk (kifelé) istenítésében mutatkozik meg. A nárcisztikus zavarban szenvedők a legtöbb esetben traumatizált emberek, de sajnos később ők maguk okoznak traumákat. „Nem viselik a frusztrációt, a kritikát és képtelenek az érzelmeiket kordában tartani, hisztériás rohamokkal és manipulációval próbálják kontrollálni a maguk körül lévőket” – magyarázta működésüket dr. Ramani Durvasula klinikai pszichológus a Health.com-nak.

Soha ne mondd egy nárcisztikusnak, hogy nincs igaza.

Soha ne mondd egy nárcisztikusnak, hogy nincs igaza, mert nem szabadulsz tőle. (Fotó: Pixabay)

Honnan?

A nárcizmus kifejezést Sigmund Freud alkotta meg. A szó a görög mitológiai alakra, Narkisszoszra utal, egy betegesen önimádó fiatal férfira, aki beleszeretett saját tükörképébe. 

A szakember tanácsokat is adott arra az esetre, ha ilyen típusú emberrel lenne dolgunk, például a munkahelyen. Itt van pár példa arról, miket ne mondjunk neki: 

  1. „Én nem így csináltam volna”: Ebből egy nárcisztikus csak annyit fog érteni: te jobban csináltad volna, ő rosszul csinálta. Tehát, kétszeresen is fenyegeted az önbecsülését. Bármi, ami rá nézve kritika és egyben pozitívan felemel valaki mást, elviselhetetlen számukra. A megfelelő mondat helyette: „Nézzük meg együtt a feladatot.”
  2. „Ez nem igaz”: A nárcisztikus mindig nyerni akar. Folyamatosan azon dolgozik, hogy a felfújt, kifelé vetített önbecsülését megtartsa. Bármilyen okkal is kérdőjelezed meg azt, amit mond, biztosan magad ellen fordítod. És addig nem fog nyugodni, míg meg nem tesz mindent, hogy tönkretegyen. Ne szállj vele szembe nyilvánosan, tartsd magad távol tőle! 
  3. „Mi bajod van?”: Neki sosincs baja úgy, hogy közben baja van. Ha olyasmit mondasz, amitől ő kevesebbnek érzi magát, azaz feltételezed, hogy baja van, akkor támadni fog. Ha mindenképp szóba akarsz elegyedni vele, akkor inkább fogalmazz így: „Úgy látom, zajlik az élet körülötted. Akarsz róla beszélni?”
  4. Amit tehetsz: kerüld el, amennyire lehet:  Durvasula szerint a nárcisztikus zavarban szenvedők 99 százalékánál esélytelen a változás. Egy életen át tartó viselkedésről beszélünk, ami a korral néha még rosszabb is lesz. Empátiát és tiszteletet várni tőlük teljesen értelmetlen. Tehát, ha nem is tudunk teljesen elválni tőlük, mert a munkatársunk, akkor minden vele folytatott kommunikációt próbáljunk minimálisra szorítani, és leginkább azt is írásban.

(via)

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

További tanácsokra vágysz? Adunk még párat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top