Család

Értékes, 3500 éves agyagtáblára bukkant egy hatéves fiú Izraelben

A Dél-Izraelben, a gázai határ közelében előkerült agyagtáblán két meztelen férfialak látható: nagy valószínűség szerint egy késő bronzkori harci jelenetet örökíthet meg. Egy hatéves izraeli kisfiú teljesen véletlenül találta a rendkívül értékes régészeti leletet.
Véletlenül bukkant 3500 éves régészeti leletre egy kisfiú Izraelben.

Az izraeli kisfiú, Imri Elis még március elején indult kirándulni családjával a Tel Dzseme nevű régészeti parkba, amely a Gázai övezet közelében található. Itt a hatéves kisfiú egyszer csak figyelmes lett a homokdűnén egy kicsi agyagtáblára. A 2,8-szor 2,8 centiméteres, négyzet alakú tábla két meztelen férfit ábrázol, amint az egyikük a harcban legyőzi a másikat.

A kisfiú szülei ezt követően szóltak az Izraeli Régészeti Hatóságnak: az ő szakembereik a vizsgálat után állapították meg, hogy egy szinte példátlanul ritka tárgyat sikerült ezúttal megtalálni. A tábla szerintük 3500 évvel ezelőtt, a késő bronzkorban készülhetett, és elképzelhető, hogy valaha egy nagyobb kép része volt.

Az izraeli tudósok Tel Dzsemét, ahonnan a tábla előkerült, hagyományosan a kánaáni Jarsza várossal azonosítják, amely konfliktusokba keveredett a közeli Gázával, Askelonnal és Lakissal, esetleg a Negev-sivatag nomád törzseivel. Elképzelhető, hogy erre utal az agyagtáblán látható jelenet is. 

(via MTI)

Kiemelt képünk illusztráció. 

Még több régészeti csoda az nlc.-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top