Család

Ne legyen belőled mérgező exfeleség válás után!

Válás után nehéz megtartani a kedves kommunikációt az exférjjel, de nem érdemes mérgező exfeleséggé válni miatta, mert csak a gyerekek látják a kárát.

Milyen exfeleség lettél válás után? Az a fajta, akivel lehet kommunikálni, meg tudsz beszélni az exférjjel minden felmerülő problémát, vagy inkább az, aki szembehelyezkedik a másikkal és manipulálni próbálja az exét? Dr. Karen Finn párterapeuta három jelet írt le, ami alapján eldöntheted, melyik kategóriába tartozol.

1. A kapcsolattartással szórakozol

A legkegyetlenebb, amit exfeleség elkövethet, hogy válás után eltiltja a gyerekeitől az apjukat azért, hogy bosszút álljon az exférjén (nyilván nem arról az esetről van itt szó, amikor a gyerek biztonságát félti az anya, azért nem engedi az apát a közelébe). Tipikus manipulációs eszköz a gyerek ilyenkor, ami sok okból jöhet létre, a szakember szerint leggyakrabban akkor fordul elő, amikor magasabb gyerektartást akar az exfeleség kicsikarni, vagy ha az exférj új nőt talált magának, és ezzel áll bosszút rajta az anya. Mindez persze nem tudatos döntés eredménye, hanem csak hirtelen reakció, de ha észreveszed magadon, választhatod a békésebb, manipulációtól mentes utat inkább.

Könnyen lehetsz mérgező exfeleség válás után

A gyerekek lelkét rombolja, ha válás után így viselkedsz (Kép: Unsplash)

2. Kritizálod az exférj apaságát a gyerekek előtt

Természetes igény, ha jó szülő akarsz lenni, de ezt nem úgy fogod elérni, ha az exférjed minden szülői döntését kritizálod és szidod. Ha nem tűröd, hogy máshogy legyen apa, mint ahogy te vagy anya, akkor bizony el kell gondolkodni a motivációidon. Ugyanis ha folyton szidod a gyerekek apját az orruk előtt, annak hosszú távon káros hatása lesz a gyerek lelkére. Azt fogja gondolni, hogy nem szabad szeretnie a saját apját, és hogy elutasítod egy részét, ami az apjából van benne.

3. Bizonygatod, hogy te vagy a főnök

Az exed este hatkor szeretné átvenni a gyerekeket, de te fél hetet mondasz csak azért, hogy várnia kelljen. Az ex el akarja vinni hétvégén moziba a gyerekeket, de te előtte még gyorsan beülsz velük a moziba a legújabb rajzfilmre, hogy áthúzd a számítását. Az ex pénzt ad a gyereknek szülinapjára, amit elveszel tőle azzal, hogy majd te eldöntöd, mire lehet költeni azt a pénzt. Ezt hívják irányításmániának, ami az anyáknál gyakran azért alakul ki a terapeuta szerint, mert ki nem állhatják a gondolatot a válás környékén, hogy nélkülük is jól érezheti magát a gyerek. Érthető érzelmek ezek, de jobb nem így viselkedni a gyerek lelki békéjének érdekében.

Olvass még többet a válásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top