Család

Felejtsük már el, hogy rossz anya, aki nyomkodja a telefonját!

Amelyik anya nyomkodja a telefonját a játszótéren, az csak rossz anya lehet?

Mennyi ítélkezést kell elviselnie az anyáknak! Például pont a telefonnyomkodással kapcsolatban, mert hát az az anya, aki nyomkodja, az egy gyermekeit elhanyagoló szaranya természeretesen, aki arra sem képes, hogy öt órán keresztül angyali mosollyal az arcán homokozzon a gyerekével. Dobáljuk meg legokatonákkal!

Rossz hír az ítélkezőknek, hogy a Journal of Child Psychology and Psychiatry szaklapban megjelent új tanulmány szerint nem kapcsolható össze a rossz szülőség a normál keretek között tartott telefonnyomkodással. Sőt, azt találták a kutatók, hogy sok esetben közelebbi kapcsolatot is jelenthet gyerek és szülő között, ha anya nyomkodja a telefont néha.

Hogyan használják a szülők a telefont?

Több mint 3600 szülő bevonásával végezték a kutatást, melynek során felmérték, milyen gakran használják az okostelefonokat, mit művelnek nyomkodás címén a gyerekeik mellett, és milyen a kapcsolatuk a csemetéikkel. Az eredményekből kiderült, hogy nem nagyon van hatással a gyerek-szülő kapcsolatra, ha használják a szülők az okostelefonokat.

Az okostelefontól senki sem lesz rossz anya

Nem az okostelefonoktól leszel rossz anya (Kép: Unsplash)

Nem a telefonnal van a gond ugyanis, hanem azzal, hogy a családra szánt időből mennyit vesz el a nyomkodása.

Ha megszállottan folyton bámulod a telefont, akkor nyilván nem leszel jelen a gyerek életében, emiatt eltávolodsz tőle. De azok a szülők, akik normálisan használják a telefont – tehát reagálnak a gyerekre, figyelnek rá akkor is, amikor esetleg nyomkodják -, nem vesznek el annyit a közös időből, hogy az káros hatással legyen a gyerekkel való kapcsolatra.

Az egyik kutató, Lynette Vernon így magyarázta ezt a jelenséget: „A szülők életében már létfontosságúvá vált az okostelefon, így jutnak el mások támogatásához, valamilyen szükséges tudáshoz, vagy hasonló helyzetben lévő szülőkkel ezen keresztül veszik fel a kapcsolatot. Egy okostelefon számtalan szerepet betölthet egy család életében, ezért arra jutottunk, hogy amíg a telefonok nincsenek nagy hatással az együtt töltött időre, addig a pozitív szülői attitűdhöz tartozhatnak.”

A kutató még hozzátette, hogy a történelem során általában negatív hozzáállás fogadta a technológiai újdonságokat, és az emberek nagy többsége a káros hatásokat kereste az újításokban. Nincs ez másképp az okostelefonokkal sem, de Vernon szerint, aki a telefonokat hibáztatja, amikor problémás szülőt lát, az szem elől téveszti a lényeget. Ezért érdemes lenne a sok ítélkezést befejezni, és nem szaranyázni, ha meglátunk egy anyát a játszótéren telefonozni.

Még több tanulmány az anyaságról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top