Család

Így vedd rá a gyereket, hogy egészségesen étkezzen!

Rossz hír: a nagy titok az, hogy a szülőknek is egészségesen kell enni, ha azt akarják, hogy a gyerek ne étkezzen egészségtelenül.

Jól tartja magát az a hiedelem, hogy a gyerekek utálják a zöldségeket, és ha jót akarunk magunknak, akkor tésztát főzünk nekik tésztával, mert a főzelékre rá sem néznek, és ha netán gyümölcsöt akarunk juttatni a szervezetükbe, akkor előbb áztassuk be szirupos nutellába. De a nagy kérdés, hogy ez tényleg a gyerekek igénye, hogy egészségtelen ételeket akarnak enni, vagy egy másolt minta a szülőktől?

Dr. John D. Rich Jr., a Delaware Egyetem pszichológia tanszékének professzora szerint túl nagy hűhót csapnak a szülők a gyerekek étkezése körül, egyszerűen az lenne a megoldás, hogy otthon csak egészséges alapanyagokat kellene tartani és ugyanazt az ételt adni a gyereknek, mint amit a szülők esznek – ez utóbbi legyen egészséges, zöldségekben gazdag ennivaló, és akkor a gyereknek sem lesz gondja ezekkel az ételekkel.

A szülői mintán múlik a gyerek egészsége

A szülőkön múlik, hogy egészségesen eszik-e a gyerek (Kép: Pexels)

A professzor annyira harcos szóvivője annak, hogy neveljük rá a gyerekeket az egészséges választásokra, hogy még könyvet is írt róla How Did You Get Him to Eat That? (Hogy vetted rá, hogy azt megegye?) címmel. Véleménye szerint már a hozzátáplálás során el kell kezdeni az egészséges ételekre szoktatást, ugyanis ha a gyerek nem kap sosem sült krumplit, hamburgert vagy csokihabos süteményt, akkor nem is vágyakozik utána a későbbiekben, tehát nem kell vele küzdeni sem a párolt brokkoli miatt az ebédlőasztalnál. Később pedig aztán, amikor közösségbe kerül és találkozik az egészségtelenebb ételekkel, már nem szokik át rá elméletben, hanem okos döntést fog hozni.

Ennek a kulcsa abban van, hogy a gyerekeknek látni kell a szülők tányérján a sok zöldséget, és ha kinyitják a kamra ajtaját, akkor nem a csoki ömlik rájuk, hanem a nasik egészségesebb verziói.

Mert ha a szülők hamburgert esznek tésztával, akkor nyilván eltolja magától a gyerek a brokkolit. A szülői minta az evési szokásokban sokkal erősebb, mint azt feltételeznénk, úgyhogy ha egészséges étkezést szeretnénk tanítani a gyerekeknek, akkor a saját tányérunkon és konyhánkban kell körülnézni, mielőtt nagyon balhéznánk velük az asztalnál.

A pszichológus azt is kiemeli még, hogy elengedhetetlen lépés, hogy a gyerekekkel igenis vállalni kell olykor a konfliktust. A szakember szerint mostanában általános probléma a családokban, hogy túl nagy hatalmat adnak a szülők a gyerekek kezébe, egyszerűen azért, mert félnek a hisztitől, nem mernek ellentmondani a saját gyerekeiknek. El kell döntenünk, hogy szülők vagy jó haverok szeretnénk lenni a gyerekek életében, mert ha a haverságot választjuk, akkor alaposan félreneveljük őket – és ez nyilván hatással lesz a étkezési szokásaikra is.

Még többet a gyerekek étkezéséről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top