Család
Szponzorált tartalom

Rettegnek a szülők, hogy újra karantén lesz

A tanévkezdés minden család életében komoly megpróbáltatás. A jelek szerint idén különösen igaz ez.

Karatén, home office, online oktatás, fizetéscsökkentés, elvesztett munkahelyek. Az idei év rengeteg, korábban sosem tapasztalt kihívás elé állította a családokat. Mind azt reméltük, hogy lassan majd visszatér az életünk a rendes kerékvágásba, de aztán eljött az ősz, és a becsengetésen kívűl a vírus második hullámát is elhozta. Bizakodjunk, hogy ezúttal olcsóbban megússzuk a dolgot mint tavasszal, s nem kényszerülünk majd folyamatos otthoni munkavégzésre  – és a gyerekeink sem lesznek kénytelenek otthon abszolválni a 2020/21-es tanév egy részét.

Mi itt az nlc-nél szerettünk volna minél részletesebb képet kapni arról, hogy idén hogyan készültek a családok a tanévkezdésre, mennyire terhelte meg őket anyagilag és érzelmileg ez az időszak, ezért az ALDI-val közösen felmérést készítettünk. Az iskolakezdésről szóló nagytesztünkből tanulságos képet kaptunk arról, min mennek most keresztül a kisgyermekes családok. 

A tesztet összesen 2026 olvasónk töltötte ki, döntően egy- és kétgyermekes szülők. A válaszadók 51 százalékánál egy iskolás gyermek van a családban 32 százaléknál kettő. Az elsőprő többség – összesen 91 százalék – gyermeke most kezdte az első osztályt. Csaknem minden második szülő nyilatkozta azt, hogy az iskolaválasztásnál a suli lakhelytől való távolsága volt a döntő szempont, 21-21%  döntött az iskola népszerűsége illetve specializációja alapján, és csak 9 százaléknál nyomott a legtöbbet a latban az ismerősök véleménye.

Rettegnek a magyar szülők, hogy újra karantén lesz (Fotó: Profimedia)

Rettegnek a magyar szülők, hogy újra karantén lesz (Fotó: Profimedia)

Ami az anyagiakat illeti: a többség 20-60 ezer forint közötti összeget áldozott idén az iskolakezdésre, a szülők 38 százaléka még ennél is többet. Ha ehhez hozzátesszük, hogy tízből hét családban amit lehet felhasználnak az előző tanévből, és csak abból vesznek újat, amiből muszáj, akkor mindjárt látszik, milyen sokba is kerül az iskolakezdés valójában. Negyven százalék érezte ezt közepesen 23 százalék pedig nagyon megterhelő kiadásnak. És hogy mire ment el a legtöbb pénz? 32-32 százalék szerint ruhákra illetve az iskola által előírt beadandó tanszerekre. Jóval kevesebbet költöttek sportszerekre és könyvekre.

Az is kiderült, hogy a családok döntő többségében demokratikus elveket vallanak a szülők: 63 százalék nyilatkozott úgy, hogy gyermeke a tanszereket egy bizonyos összeghatáron belül maga választhatja ki. A készülődést az iskolára minden második család már augusztus elején elkezdte, és csak tízből hárman hagyták az utolsó pillanatra a tanszervásárlást

A felmérés legtanulságosabb eredménye azonban a szülői félelmekkel kapcsolatban született. Kiderült, hogy minden második szülő retteg attól, hogy ismét online oktatás lesz, 32 százalék tart tőle, hogy nehéz lesz visszazökkenni majd a gyereknek az iskolai életre, és 17 százalék szorongva gondol arra, hogy esetleg nem tud majd mindent megadni a gyermekének, amit szeretne.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top