Család

A párteraputa szerint ezt a 3 dolgot nem kell elhinni a párkapcsolatról

Ha valaki már négy évtizede párterapeutaként dolgozik, akkor tudja, miről beszél, most három párkapcsolati tévhitet oszlat el a szakember.

Dr. Randi Gunther klinikai szakpszichológus, párterapeuta, aki már 40 éve hallgatja a páciensek panaszait a párkapcsolatokról. A mai napig lenyűgözőnek tartja, milyen sok tévhit él az emberek fejében a a szerelemmel kapcsolatban. Például a következő három mítoszt el kellene felejtenünk sürgősen.

1. Csak egy nagy szerelem van

A szakember szerint nagyon ritka, hogy valóban csak egyetlen emberrel illenénk össze, és őt kell keresni egész életünkben. A valóság inkább az, hogy sokféle módon vagyunk képesek mélyen szeretni egy másik embert a korunktól és saját változásainktól függően. Ráadásul minden párkapcsolatból tanulunk is valamit, ami miatt a következő szerelem még jobb lesz, mint az előző. Sok esetben pedig nem is a párkapcsolat elején lángol az igazi szerelem, hanem később erősödik, ahogy együtt fejlődnek közben a párok.

Leszámolunk a párkapcsolati tévihetekkel

A párkapcsolati tévhitekkel le kell számolni (Kép: Unsplash)

2. Az első pillanatban tudod, hogy megtaláltad az örök szerelmedet

Egy új párkapcsolat indulhat mindent elsöprő szenvedéllyel, ami általában hat hónapig tart. A szeretet ezzel szemben egész máshogy működik, és nem sok köze van a szexualitáshoz. Nem az első fellángoláskor dől el, hogy örökre szól-e a párkapcsolat, hanem inkább akkor, amikor kiderül, hogy milyen sok módon képesek kapcsolódni egymáshoz a párok. Ha fizikai, lelki, pénzügyi kérdésekben is közös nevezőn vannak, szeretik egymás családját és barátait, akkor jó esélyük van arra, hogy tényleg örökre szóljon a szerelmük.

3. A veszekedés egészséges egy párkapcsolatban

Bár a párterapeuta szerint valóban minden párkapcsolat természetes része az is, hogy nézeteltéréseink vannak, de van a veszekedésnek olyan fajtája, ami rombolóan hat a kapcsolatra. Ha újra meg újra ugyanazokat a sérelmeket vágjuk egymás fejéhez, abban semmi egészséges nincs, és csak annyit jelent, hogy képtelenek vagyunk megoldani a problémáinkat. Ezek a veszekedések válhatnak később erőszakossá, amiből kinőheti magát akár a bántalmazás is, mert csak a győzelmet kergetik ilyenkor a párok, de nem hallgatják meg egymást. A viták akkor egészségesek egy párkapcsolatban, ha mindkét fél igyekszik megérteni a másik álláspontját, és arra törekszik, hogy közös nevezőre jusson a párjával.

Olvass még több tanácsot a párkapcsolatokról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top