nlc.hu
Család

Tanítás végzettség nélkül

Mostantól tanári képesítés nélkül is lehet tanítani az iskolákban

Egy friss rendelet mostantól megengedi, hogy megfelelő képesítés nélkül is lehessen valaki pedagógus iskolában, óvodában.
Tanár a táblánál

Augusztus 30-án megjelent egy rendelet, amely lehetővé teszi, hogy megfelelő felsőfokú végzettség nélkül is betölthessenek pedagógusi állásokat az iskolákban, óvodákban.

A döntés értelmében akik eddig csak általános iskolában taníthattak, azok ezentúl középiskolában is oktathatnak. Az is alkalmazható tanárként, akinek nincs is tanári diplomája, amennyiben rendelkezik a megfelelő természettudományos végzettséggel. Mindehhez pedig elegendő, hogy az illető vállalja a megfelelő tanári képzettség megszerzését.

Az óvodákban eddig csak diplomás óvodapedagógusok jelenlétével foglalkozhattak a gyermekekkel, ezentúl ez már nem lesz követelmény reggel 8 előtt és délután.

A Szülői Hang Közösség elfogadhatatlannak nevezte a változtatást. Azt várják a kormánytól, hogy kötelezze az intézményeket, hogy azok nyilvánosan tegyék közzé az iskolákban és óvodákban a gyerekekkel foglalkozó alkalmazottak végzettségét. Mint írják, szülőként joguk van tudni, hogy milyen felkészültséggel és tudással bírnak azok, akikre rábízzák a gyerekeiket.

(Kiemelt kép: iStock)

Még több cikk a tanárhiányról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top