nlc.hu
Család

Kormány járványintézkdései

Lantos Gabriella: Egyes járványintézkedések megbénítják majd az oktatást, és így a gazdaságot is

A maszkviselés kötelezővé tevése helyes, a PCR-tesztelés korlátozása viszont maga a vírus szabadjára engedése, „bűnös felelőtlenség” a szakember szerint. Lantos Gabriella egészségügyi menedzsert kérdeztük arról, mennyire észszerűek, illetve észszerűtlenek a kormány hétfőn hozott új járványintézkedései.

A koronavírus terjedése miatt szeptember 21-től szigorodtak a maszkviselés szabályai Magyarországon: egyebek mellett maszkot kell hordani a moziban, színházban, illetve nemcsak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem az állomáson és a megállóhelyi helyiségekben is. Este 11 után nem tarthatnak nyitva a szórakozóhelyek, emiatt a vendéglátósok nemcsak elbocsátásokat, hanem (végleges) bezárást vizionálnak. A kötelező karantén időtartama 10 napra csökken hétfőtől, de csak akkor, ha nem merül fel a fertőzés gyanúja. Az új intézkedések egyebek mellett a PCR-tesztelést is érintik: egy teszt hatósági ára 19,500 forint lesz (miközben összességében szinte minden uniós tagországban sokkal könnyebb ingyenes tesztet csináltatni, mint a magyaroknak). Ez az összeg csak a labordíjat fedezi, így ellehetetlenülhet a privát tesztelés.

A járványról való gondolkodásban nehezen találjuk az arany középutat: a közvélemény járványtagadók, oltásellenesek és pánikolók táborára oszlott (utóbbira jó példa a Tolna Megyei Percel Mór Technikum és Kollégium igazgatójának a napokban kitett COVID-tájékoztatója, amelyben az állt, nem engedik be azokat a diákokat az iskolákba, akik hétvégén, a szabadidejükben „csoportokba szerveződtek”, magyarán bandáztak).  Koronavírus-kérdésben ritka a józan hang, a bizonytalanságon pedig nem segít, hogy az intézkedések laikusként sokszor egyáltalán nem tűnnek túl logikusnak, vagy éppen keményen befolyásolják életünket, megélhetésünket.

Lantos Gabriella: Egyes járványintézkedések megbénítják majd az oktatást, és így a gazdaságot is

Lantos Gabriella (Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás)

Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, Lantos Gabriella egészségügyi menedzsert kérdeztük, mennyire észszerűek, illetve észszerűtlenek a kormány hétfőn hozott új intézkedései, utóbbi esetben pedig mi lenne a helyesebb válaszintézkedés a járványhelyzetre. Alább az új intézkedéseket, illetve a szakember hozzájuk fűzött megjegyzéseit közöljük:

Kötelező maszkviselés a tömegközlekedésben, üzletekben, mozikban, színházban, múzeumokban, könyvtárakban, egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélszolgálaton.

Helyes intézkedés. A legkevesebb korlátozással jár. Már hamarabb is be lehetett volna ezeket vezetni.

Leszállítható a tömegközlekedési eszközökről az, aki nem visel maszkot, akár 50 ezer forintos bírsággal sújtva.

Ez is helyes intézkedés.

A maszkviselés betartása az üzemeltetők felelőssége is. A Volánbusznál például akár 100 ezer forintos bírságot is kaphat az az autóbusz-vezető szeptember 15-től, aki maszk nélküli utast enged fel a járműre.

Ez nehezen lesz számonkérhető a buszvezetőn, hisz amikor felszáll az utas, rajta van a maszk, majd menet közben leveszi. Ezt az intézkedést csak egy kalauz tudná betartatni. Ha a kormány finanszírozná ezeket az új munkahelyeket, akkor sok friss munkanélküli juthatna értelmes munkához.

Kötelező maszkviselés a járműveken

Fotó: MTVA/Bizományosi/ Oláh Tibor

Október 1-től az óvodákba, iskolába, szakképző intézményekbe az ott dolgozók és a tanulók csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek be.

Ez látszatintézkedés. A gyerekek nagy részének semmilyen tünete nincs. Nemhogy lázasak nem lesznek, de észre sem veszik, hogy betegek. Inkább a hibrid oktatás (hagyományos és távoktatás ötvözése – a szerk.) feltételeit teremtenék meg, hogy a betegek otthonról is tudjanak tanulni.

A szórakozóhelyek, zenés-táncos rendezvények számára életbe lép a 23 órai korlátozás.

Ezt más országokban is meglépték, Angliában 10-kor zár minden. Az az egyébként logikus feltételezés van mögötte, hogy az ittas emberek kevésbé tartják be a szabályokat, mint a józanok. De persze 11 előtt is be lehet rúgni. Nagy lesz a pincérek felelőssége már 11 előtt is.  

Fennmarad az 500 fő feletti rendezvények tilalma.

A jelenlegi járványhelyzetben ezt a korlátot feltétlenül le kell vinni 10 főre (Angliában 6 fő). Ezek a rendezvények a legnagyobb közösségi fertőzésgócok. Kis esküvő, szurkoló nélküli meccs. Mindenütt másutt, ahol 10 főnél több ember gyűlik össze, kötelezővé kell tenni a maszkviselést!

14-ről 10 napra csökken a külföldről hazatérők hatósági karanténjának ideje.

Aggályos, bár a legtöbb embernél előjönnek a tünetek 10 napon belül is. De nem mindenkinél. 

A 10 napos karanténból nem lehet kiszabadulni 2 negatív PCR-teszt eredménnyel, ha valaki a kontaktkutatás során került megfigyelés alá.

Ez az egyik legaggályosabb intézkedés.

Ezzel gyakorlatilag 1 hónap alatt megbénítják az oktatást. Hisz előbb a gyerekek fogynak el, aztán a tanárok is. Ha a gyerekek nem fognak iskolába járni, a szülők sem mehetnek dolgozni.

És még táppénzt sem kapnak, hisz maguk nem betegek. Ezt azonnal vissza kell vonni, mielőtt beindítja ezt a láncolatot. 

A háziorvos akár egy tünet alapján is tíz napos otthoni elkülönítésre utasíthatja a pácienst

Koronavírus-szűrés a Mohácsi Kórházban (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A háziorvos akár egy tünet alapján is tíz napos otthoni elkülönítésre utasíthatja a pácienst, és ezt követően sem kötelező PCR-tesztet kérni. PCR-tesztet kötelezően csak abban az esetben kell kérni, amennyiben a páciens tüneteket mutat és ezen felül koronavírus-fertőzött területen járt, vagy szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, vagy ha bármilyen okból kockázati csoportba sorolható.

Ez az előző kérdés fordítottja. Már COVID-gyanú miatti karantén sem kell, csak egy banális nátha. Melyik 8 éves nem náthás novemberben? Ezzel teljesen meg fogják bénítani az oktatást, az meg a gazdaságot. Agyrém. Remélem, a háziorvosok nem gyakran alkalmazzák majd.

A PCR-tesztelést kötelezően csak azoknál a tünetmentes kontaktoknál írják elő, akik egészségügyi ellátórendszerben és a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottként/gondozottként kerültek szoros kontaktusba igazolt fertőzöttel.

A PCR-teszt elvetése szembemegy mind a WHO ajánlásával, mind az európai országok gyakorlatával. Gyakorlatilag alig fogjuk tudni, hogy ki fertőzött. Így izolálni sem fogják tudni őket. A fertőzöttekről szóló számok nem lesznek többek propagandánál, hisz semmilyen valós információtartalmuk nem lesz. Sajnos, nemcsak nekünk, állampolgároknak, hanem a kormánynak sem.

Ez gyakorlatilag a vírus szabadon engedése. 

Bűnös felelőtlenség. Ehelyett azonnal ingyenes tesztpontokat kell létrehozni minden járásban. Biztos nem kerülne még a negyedébe sem a teljesen feleslegesen megvett lélegeztetőgépek árának.

Ha a mintavételt és a laboratóriumi vizsgálatot nem az Egészségbiztosítási Alap terhére, hanem magánúton vesszük igénybe, legfeljebb 19,500 ft kérhető el egy PCR-tesztelésért. A mintavételt végző tevékenységért bruttó 2500 forintot lehet elkérni maximum.

Ez talán épp fedezi az önköltséget. Sok labor le fog állni a teszteléssel. Ez még tovább fogja szűkíteni a tesztek számát. Ezért 1500 fölé nem nagyon fog emelkedni a napi esetszám – papíron. Hisz ha nem tesztelnek, nem is találják meg a betegeket. De a vírus attól még  gondtalanul fog fertőzni. Tényleg nagyon forró ősz jön, sajnos.

Kacsolódó cikkeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top