Család

A balfék Adam Sandlert mindenki meg akarja dobálni – a színész új filmje kiállás a bullying ellen

A Hubie, a halloween hőse egy ízig-vérig Adam Sandler-komédia annak minden előnyével (gyermeki báj) és hátrányával (a jó ízlés hiánya) együtt, ugyanakkor van egy olyan mondanivalója a bullyingról, ami fontos.

Adam Sandler nevét a kilencvenes évek közepén, vagyis nagyjából huszonöt éve ismerte meg a világ, és nagyrészt azzal vált híressé, hogy ügyesen játszotta a felnőtt testben élő nagyra nőtt gyereket. Most itt vagyunk negyedszázaddal később, Sandler már elmúlt 54 éves, és még mindig képes ezt a szerepet játszani. Ez könnyen lehetne akár szánalmas is, de a helyzet az, hogy a Hubie, a halloween hősét látva azt kell mondanom, hogy továbbra is jól áll neki a szerepkör. Hubie Dubois még a sandleri filmográfiában is különösen infantilis figurának számít.

Bár mindenkinek azt hazudja, hogy van egy kanadai barátnője, valójában még szűz, az édesanyjával él, és Salem városának a senki által fel nem kért, önkéntes polgárőre, aki különösen halloweenkor vigyáz arra, hogy a nagy ünneplésben és csokivadászatban senkinek ne essen bántódása. Mindenhová biciklivel jár, amiről folyton leesik, az orra alatt motyogva, nehezen érthetően beszél és titkon máig szerelmes egykori gimnáziumi évfolyamtársnőjébe, aki nagyjából az egyetlen ember a városban, aki nem nézi őt teljesen idiótának. Ne szépítsük: igazi, nagybetűs lúzer, és a falu (ami jelen esetben város) bolondja, és az ilyen fickók a filmekben nem szoktak főszerepet játszani.

Jelenet a Hubie, a halloween hőse című filmből (fotó: Netflix)

Jelenet a Hubie, a halloween hőse című filmből (Fotó: Netflix)

Ü-Z-E-N-E-T

Sandler egyik titka, hogy még egy Hubie Dubois-féle teljesen infantilis figurát is szerethetővé tud tenni. A film nagy részében azt láthatjuk, hogy Hubie-t hogyan terrorizálják a városlakók. A rendőrök egyáltalán nem veszik őt komolyan (amikor a Kevin James által játszott rendőrfőnök elmondja, hogy titokban felveszi őt fizetés nélküli rendőrsegítőnek, akinek úgy kell jelentenie minden gyanús dolgot, hogy a jegyzeteit időnként kidobja egy bizonyos kukába, az a film egyik komikus csúcspontja), a gyerekek megdobálják, a munkatársa folyton azzal szórakozik, hogy halálra rémítse őt, ő pedig mindezt simán benyeli és tűri, a harag legkisebb jele nélkül.

Azért meglehetősen fárasztó nézni, hogy egy film humora nagyrészt arra épül, hogy egy egész város folyton bántja a legjámborabb lakóját, de ebben a filmben az összes túlzás ellenére ez mégsem válik öncélúvá. A végén ugyanis egy nagyjelenet során nyilvánvalóvá válik, hogy a maga gyerekes módján a Hubie, a halloween hőse egy bullying elleni kiáltvány, ami azt mutatja be, hogy azoknak az embereknek, akik másokat bántanak jellemzően elsősorban magukkal van bajuk, és mivel azt a bajt képtelenek megoldani, ezért a frusztrációikat másokon, a náluk gyengébbeken élik ki. Tény, hogy a jelenet elég szájbarágós, de végső soron ez egy családi matinéfilm Adam Sandler-módra, amit úgy kell előadni, hogy egyszerre legyen szórakoztató és érthető a hatéves kisgyereknek és a nyolcvanéves nagymamának is. És amúgy is üdítő, hogy egy Adam Sandler-vígjátéknak végre a család és a barátok fontosságának hangsúlyozásán kívül másfajta üzenete is van.

2020, a Sandman éve

Miután a Csiszolatlan gyémánt című filmjéért nem kapott Oscar-jelölést, Adam Sandler megígérte, hogy cserébe egy borzalmasan rossz filmmel fog visszavágni. Jelentem: a Hubie, a halloween hőse nem az a film. Bugyutának kétségtelenül bugyuta, és az is nehezen vitatható, hogy néhány jelenete – például a farkasemberként mindent összekakáló Steve Buscemi – láttán kényelmetlenül fogunk feszengeni a fotelben, mégis van az egésznek egy olyan bája, ami miatt nem tudtam haragudni rá. Igen, tényleg végig kell néznünk, ahogy Adam Sandler belecsőrözik a kamerába, és smárolni kezd vele, ahogy azt is, hogy valaki egy nagyképernyős tévével csinálja meg ugyanezt, ahogy az is poénforrás, hogy emberünk biciklizés közben csak úgy odahány egy méreteset az aszfaltra, de a kínos jelenetekre mindig jut pár üdítő pillanat is, és végre itt egy film, ami igazán jól tudja használni a cameo-kat.

Amikor Shaquille O’Neal megjelent, én is a fotel alá röhögtem magam, pedig vitathatatlan, hogy ez a jelenet is kissé undorítóra sikeredett. Nem tudom eldönteni, hogy én öregedtem hozzá az Adam Sandler-filmekhez vagy a Hubie, a halloween hőse lett jobb a szokásosaknál, netán csak arról van szó, hogy 2020 annyira pocsék év, hogy még egy Sandler-vígjáték is képes mosolyt csalni az arcomra, de az biztos, hogy hosszú idő után ez volt az első Sandler-komédia, aminek a megnézését nem bántam meg.

A Hubie, a halloween hőse a Netflixen látható.

Néznél még valami jót a Netflixen? Segítünk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top