Család

Koronavírus: elkeserítő hírt közöltek francia kutatók

A koronavírus-járvány Európát jelenleg sújtó második hulláma nem a végső, sajnos.

Tél végéig, valamint a jövő tavasz folyamán egymást követő, több hullámra kell számítani – jelezte hétfőn a francia kormány mellett működő tudományos tanács a koronavírussal kapcsolatban.

 „Nehéz előrelátni, mennyi ideig fog tartani a második hullám, mert az magán a víruson, az időjárási viszonyokon, valamint a vírus terjedésének megfékezésére foganatosított intézkedéseken s azok társadalmi elfogadottságán is múlik” – írták legutóbbi, október 26-i keltezésű véleményükben a francia döntéshozókat segítő szakemberek, két nappal azelőtt, hogy az Emmanuel Macron államfő által összehívott védelmi tanács általános lakhelyelhagyási tilalom bevezetéséről döntött.

„Nehéz hónapok előtt állunk egy szélsőségesen nehéz helyzetben” – fogalmazott a hétfőn nyilvánosságra hozott véleményében a tudományos tanács, amely a második hullám végét az év végére vagy a jövő év elejére feltételezi. A testület szerint erre az időpontra a jelenlegi 40 és 50 ezer közötti napi esetszámot maximum 5 és 8 ezer közé kell korlátozni, és a vírus terjedését szigorúan ellenőrzés alá kell vonni.

A szakemberek ugyanakkor úgy vélik, hogy bármilyen intézkedéseket is foganatosítson a kormány, „azok nem lesznek elégségesek újabb hullámok elkerülésére a második után”.

A tudományos tanács ezért általános karantén kihirdetését szorgalmazta, amelyet a kormány végül meg is tett.

„Több egymást követő hullám lehet a tél végén és 2021 tavaszán különböző dolgoktól függően” – írták a szakemberek, kiemelve az időjárási viszonyokat és a kormány stratégiájának hatékonyságát.
 A francia szakemberek szerint az európai kormányok a járvány egymást követő hullámainak kezelésével fognak szembesülni az első oltóanyagok és ellenszerek bevezetéséig, amelynek időpontjára a tudományos tanács „talán 2021 második negyedévét” jelölte meg.

Forrás: MTI

Koronavírussal kapcsolatos aktualitások:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top