nlc.hu
Család

Elítélték a férfit, aki baltával támadta meg a nejét

4,5 év börtönre ítélték a férfit, aki baltával támadta meg az alvó nejét

Kiskorú gyermekeik végignézték a brutális támadást.
családon belüli erőszak

A férfi a nejével, három kiskorú gyermekével és az unokájával élt egy hevesi községben. A házasfelek kapcsolata megromlott, és 2017 év elején abban állapodtak meg, hogy már válásuk előtt a házon belül szétköltöznek.
A férfinek költöznie kellett volna, előző este támadta meg az alvó feleséget.

A támadás éjszakáján, minden indok nélkül lesújtott a balta fokával az ágyban alvó feleségére. Ezt követően kést szegezett a nő hasához, miközben azt kérdezte tőle: –„Szeretsz-e már?”

Az asszonynak végül sikerült a kést a pengéjénél megragadva megakadályozni a további sérüléseket. A velük élő kisgyerekek is a szobában tartózkodtak, ők sírva nézték végig, hogy az apjuk az édesanyjuk életére tör. Az asszony túlélte a támadást, ám több hónapos gyógytartammal járó nyílt homlokcsonttörést szenvedett.

A törvényszék megállapította, hogy a férfi az 5 és 10 év közötti kiskorú hozzátartozóinak jelenlétében elkövetett kirívóan durva, erőszakos cselekményével súlyosan megszegte szülői kötelezettségét is. Magatartásával a gyerekek erkölcsi és érzelmi fejlődését egyaránt veszélyeztette.

Az ítélet indokolása szerint a támadás során olyan magas fokú – de nem kóros – indulat kerítette hatalmába, amely miatt tudata elhomályosult, és nem tudta megfontolni tettét, azonban bűncselekményeit nem kóros elmeállapotban követte el. Vagyis a felindultságának állapotában mindvégig tudatában volt annak, hogy a szobában pihenő kiskorú gyerekei szemtanúi a támadásnak, ám a gyermekek lelki sérülésével nem törődött. A férfi tagadta a késes támadást, és a beszűkült tudatállapotra hivatkozott.

Végül az Egri Törvényszék négy és fél év börtönbüntetésre, és öt év közügyektől eltiltásra ítélte a 60 éves férfit.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség szerint az erőszak semmilyen családon belüli konfliktus megoldásának törvényes eszköze nem lehet, és elfogadhatatlan magatartásnak nevezte, hogy a gyermekek szeme láttára történt a bántalmazás. Álláspontjuk szerint a szülőnek alapvető kötelessége, hogy kiskorú gyermekeit megóvja minden olyan lelki megrázkódtatástól, amely pszichés károsodás veszélyével jár. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint az alvó házastárs elleni alattomos erőszakot megvalósító férfi esetében nincs törvényes indoka a büntetés enyhítésének. – olvasható a 24. hu cikkében

Fellebbezésében a tényállás megváltoztatását, és a gyermekek érdekét sértő bűncselekmény vádja alóli felmentését indítványozta. A vádhatóság képviselője az ítéletet tudomásul vette.

(Via 24.hu)

Fotó: PixaBay

Erőszak a négy fal között:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top