nlc.hu
Család

Értelmetlen a vásárlási idősáv

Kunetz Zsombor szerint vásárlási idősáv helyett létszámkorlátozás kellene a boltokban

Jelenlegi formájában az idősek vásárlási idősávját értelmetlennek tartja Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, mert ez nem hatékony módja a járvány elleni védekezésnek. Akadnak helyette működőképesebb alternatívái.

A kormány újra bevezeti az idősek vásárlási sávját, ezentúl hétköznap 9 és 11 óra között, valamint hétvégén 8 és 10 óra között csak 65 éven felüliek tartózkodhatnak az üzletekben. A védett korúak azonban nem csak ebben az idősávban vásárolhatnak. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint ennek az intézkedésnek a határzárhoz hasonlóan semmi értelme sincs, és csakis arra jó, hogy „még többen fogják a Kormányt a megfelelő helyre kívánni”írja Facebook bejegyzésében.

Magányos vásárlás (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Magányos vásárlás (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az idősáv szerinte nem védi meg az időseket a betegségtől, erre csak a maszkhasználat és a távolságtartás képes. Ez utóbbit pedig azzal lehetne hatékonyan biztosítani, ha korlátoznák, egy egységnyi légtérben egyszerre hány ember tartózkodhat egy adott pillanatban, ahogy azt például Németországban teszik. Ezen felül a szakértő még javasolja a kötelező maszkhasználatot a felsősök között és a munkahelyeken, valamint annak előírását, hogy akinél ez megoldható, az mindenképp home office-ból dolgozzon tovább, értve ezalatt a közigazgatási és állami munkahelyeket is, „mint fő gócpontokat”.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top