nlc.hu
Család

Örökbefogadás egyedülállóknak

Örökbefogadás: névházasságba kergethetik a gyerekre vágyó egyedülállókat

Ha csak házastársak fogadhatnak örökbe, akkor nem zárható ki, hogy névházasságokat kötnek a gyerekre vágyó egyedülállók.
Anya a kislányával

Egy nemrégiben benyújtott törvénymódosítási javaslat szerint csak házastársak fogadhatnak örökbe gyereket. Ez szinte lehetetlenné teszi az egyedülállók számára az örökbefogadást, ami nekik kizárólag miniszteri engedéllyel lehetséges.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint ezzel nem az egyedülállókat akarják megbélyegezni, hanem egy kiskaput zárnak be, hogy homoszexuális párok ezt kihasználva ne tudjanak örökbe fogadni.

A Népszavának nyilatkozó szakemberek szerint érthetetlen a módosítási javaslat, hiszen eddig is a legjobb megoldást kellett megtalálni az örökbefogadásra váró gyermekeknek, vagyis első körben egy házaspárt. Egyedülállók pedig akkor lehetettek örökbefogadók, ha nem volt jelentkező házaspár. Ez évente az esetek 9-10-százalékában fordult elő, vagyis a nagyjából ezer örökbefogadásból száz gyereket érint.

A várakozók között nagyon sok az egyedülálló nő, többségük az átlagnál elfogadóbb, sokuk korrigálható problémával küzdő, 3-7 év körüli gyereket fogadna be. A javaslat őket is kizárná az örökbefogadásból. Molnár László, a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület munkatársa szerint nem zárható ki, hogy a döntés névházasságokba kergeti a gyermekre vágyó egyedülállókat.

A hazai örökbefogadásra egyébként nem igaz, hogy többen várnak gyerekre, mint ahány örökbe adható gyerek van. A gond az, hogy a szülők háromnegyede csak 3 év alatti gyereket vállalna, miközben a kicsiknek csupán 7 százaléka ilyen korú. Tíz év fölötti, roma vagy fogyatékos gyereknek pedig szinte alig van esélye az örökbefogadásra.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Getty Images)

Őket is kizárnák az örökbefogadásból:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top