nlc.hu
Család

A nemi hormonok védik a nőket a Covid-19-től

A férfiak gyakrabban halnak bele a koronavírusba, és már az okát is tudjuk

Egy új kutatás szerint a nemi hormonok komoly szerepet játszhatnak abban, hogy feltűnően több férfi áldozata van a koronavírus-járványnak, mint nő.

Lassan már egy éve tart a koronavírus-járvány, és az már biztosnak tűnik, hogy a férfiak nagyobb számban szenvednek súlyosabb lefolyású betegségtől, mint a nők. Sokáig ezt azzal magyaráztak, hogy a férfiak között több a dohányos, és a nők többsége jobban odafigyel az egészségére, ugyanakkor időközben kiderült, hogy ez nem volt több egyszerű teóriánál. Kutatók szerint ugyanis valójában a nemi hormonok állhatnak a jelenség mögött – írja a 24.hu.

Súlyos állapotban lévő férfi koronavírus-fertőzött egy gázai kórházban (fotó: Abed Zagout/Anadolu Agency via Getty Images)

Súlyos állapotban lévő férfi koronavírus-fertőzött egy gázai kórházban (Fotó: Abed Zagout/Anadolu Agency via Getty Images)

A Trends in Endocrinology & Metabolism tudományos folyóiratban megjelent cikkben az ösztrogén és progeszteron szerepét taglalják a kutatók – ezek a női nemi hormonok gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, és mivel a férfiak szervezetében lényegesen kevesebb van belőlük, magyarázhatja, hogy miért nagyobb az esélyük a súlyos koronavírus-fertőzésre. A kutatók megjegyezték, hogy több olyan esetet is láttak, hogy terhes nők elkapták a koronavírust, de csak a szülés után rosszabbodott az állapotuk, amit megmagyaráz, hogy a harmadik trimeszterben magas ösztradiol-, allopregnanolon- és progeszteronszint a szülés után hirtelen visszaesik, és így a vírus már könnyebben tud elszaporodni a szervezetben. Ezen női hormonok egyébként nemcsak gyulladáscsökkentők lehetnek, hanem segíthetik az immunsejteket, és hozzájárulhatnak az antitestek termelődéséhez is. Vagyis a szakemberek szerint a női hormonok segítenek megakadályozni a koronavírusra adott túlzott gyulladásos választ, ezzel óvva a nők szervezetét.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top