nlc.hu
Család

Cyberbullying jelei

Gyermekbántalmazás az interneten: ismerd fel és tegyél ellene!

Könnyű elsiklani felette, pedig az internetes sértegetés is a bántalmazás kategóriájába esik.

Sokszor nehéz felismerni a kiskorúakkal szembeni visszaéléseket. A gyerekek sem tudják mindig eldönteni, hogy ami velük történik, az rendben van, vagy már bántalmazásnak számít. A gyermekbántalmazás számos formát ölthet, nemcsak a fizikai megnyilvánulásaira kell nagyon odafigyelnünk, hanem a verbális vagy adott esetben az interneten, írásban történő online zaklatásra is.

Ismerd fel a cyberbullyingot!

A cyberbullying, azaz az internetes zaklatás manapság rendkívül elterjedt a gyerekek, kiskamaszok körében. Ide sorolhatjuk a csúfolást, kiközösítést, megfélemlítést, vagy épp az intim felvételek megosztását is. A cyberbullying általában a kortársaktól, személyes kontaktusból indul, ám az offline, iskolai bántalmazással szemben az interneten nincsen fizikai és időbeli határokhoz kötve, gyakorlatilag folyamatosan tarthat a bántalmazás, akár a nap 24 órájában.

A folytonosság lehetősége mellett azért is különösen veszélyes az internetes zaklatás, mert nem függ korcsoporttól és helyzettől, azaz bárki, bármikor, az online térben bárhol áldozatul eshet. A cyberbullying csökkentésének érdekében az UNICEF Magyarország szakértői az „Ismerd fel és tegyél ellene” kampány keretében – melynek főtámogatója a Magyar Suzuki Zrt. – azt tűzték ki célul, hogy minél szélesebb körben megismertessék az internetes bántalmazás jeleit, felvilágosítsák az érdeklődőket arról, mit lehet tenni a cyberbullying ellen, és felhívják a figyelmet arra, hogy a gyermekek védelme mindannyiunk közös felelőssége.

Ismerd fel a cíberbullying jeleit

Az internetes zaklatás könnyen rejtve marad (Kép: Pexels)

Valódi problémák, valódi megoldások

A gyerekek a jelenlegi járványhelyzetben még több időt töltenek a digitális térben, mint eddig, sok esetben az oktatás már online történik, és a kapcsolatot is az interneten keresztül tartják a kortársakkal, barátokkal vagy épp a pedagógusokkal. Szülőként még jobban oda kell figyelnünk az internetes zaklatásra – természetesen a gyermekek személyiségi jogainak megsértése nélkül.

A szakértők szerint olyan jelekre már fel kell kapni a fejünket a gyereknél, mint a fej- és hasfájás, iskolába járás megtagadása, vagy a teljesítményromlás, mert  akár bántalmazásra is utalhatnak. De vannak kevésbé egyértelmű tünetei is a cyberbullyingnak a gyereknél:

  • szétszórttá válik,
  • társas kapcsolatai megváltoznak,
  • érdeklődését veszti kedvenc elfoglaltságaiban,
  • szokatlan szomorúság, szorongás, magányosság vesz erőt rajta,
  • étkezési, alvási zavarai lesznek.

Beszélgetés korlátozás helyett

Természetesen a fenti jelek észlelésekor nem az a megoldás, hogy letiltjuk a gyereket az internetről. Ezt most nem is igazán tudnánk megtenni, ha online oktatással tanul éppen. Inkább le kell ülni a gyerekkel és beszélgetni vele arról, mivel tölti az idejét, mit csinál az interneten, amikor nem az iskolai kötelességeivel foglalkozik. A beszélgetés során mondjuk el neki, milyen veszélyeket rejt az internet, és tudassuk vele, ha aggódunk miatta.

A legfontosabb pedig az, hogy tanítsuk meg nemet mondani, mert ezzel egy olyan eszközt adunk a kezébe, mellyel képes lesz „leszerelni” a bántalmazókat az interneten. Nyugtassuk meg, hogy hozzánk bármikor fordulhat, ha úgy érzi, bántás éri az online térben, mert ha a gyermek maga mondja el, hogy zaklatják, az már fél siker!

Mit tegyél, ha kiderül a cyberbullying?

Ha a gyermek magától fordul hozzánk a problémájával, köszönjük meg neki, ugyanis ez azt is jelenti, hogy felismerte, hogy nem helyénvaló, ami történik vele, emellett pedig képes segítséget kérni. A következő lépéseket érdemes követni a szakértők szerint:

  • Nyugtassuk meg a gyereket, hogy nem kell okolnia magát a történtekért, nem hibás abban, hogy bántották az interneten.
  • Keressünk közösen egy olyan megoldási stratégiát, ami a gyereknek és nekünk is megnyugvást ad.
  • Azonnali megoldás lehet a bántalmazó fél letiltása, a posztok töröltetése, vagy az oldal jelentése.
  • A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság oldalán tájékozódhatunk arról, hogy milyen tartalmat, hogyan tudunk jelenteni, tiltani.
  • Érdemes végiggondolni, honnan indult a zaklatás (például iskola, különóra stb.), és jelezni az esetet az érintett pedagógusnak, szülőnek. Fontos, hogy a probléma az adott közösség szintjén is kezelve legyen.

Intimitás az interneten

A fiatalok körében népszerű jelenség a szexting, melynek során szexuális jellegű tartalmakat osztanak meg magukról privátban egymással. Lehet ez intim fotó, videó e-mailen vagy chaten, de akár lehet csupán szöveges is a kompromittáló tartalom. Bármennyire elképzelhetetlennek tűnik, bármelyikünk gyereke kiadhat magáról olyan intim fotót vagy információt, amivel a másik fél visszaélhet. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél korábban beszélgessünk a gyerekekkel arról, hogyan tudja elkerülni az ilyen eseteket, milyen veszélyekkel jár, ha szexuális tartalmat oszt meg magáról, és hogyan tudja megvédeni magát. Szülőként pedig még az otthoni eszközökre is tehetünk erősebb védelmet, szűrőprogramot, ami megvédheti a gyereket az ismeretlen zaklatóktól.

Az „Ismerd fel és tegyél ellene” program és az edukációs projekt részletei kapcsán további tippek és információk, valamint a témával foglalkozó szakértői videók érhetők el az UNICEF Magyarország weboldalán. A kampány részeként készült a szülők számára egy kisokos, illetve az UNICEF lefejlesztette a gyermekek számára a Help App nevű applikációt, mely ezen a linken érhető el.

A kampány főtámogatója a Magyar Suzuki Zrt.

Még több infó az internetes zaklatásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top