nlc.hu
Család

Bőrkesztyű állítja meg a koronavírust

Koronavírus: antibakteriális bőrkesztyűt gyárt egy pécsi cég

A Pécsi Tudományegyetem egy kesztyűt készítő családi manufaktúrával karöltve készít olyan terméket, ami hatékony a kórokozók legyőzésében.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a fertőzéses megbetegedések gyors terjedésük legfőbb oka – a személyes kontaktus mellett – azon felületek érintése, amelyeken a kórokozók hosszú ideig fertőzőképesek maradhatnak. Az egyetem Márk Lászlót, a PTE Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének kutatóját idézve hangsúlyozta: felületfertőtlenítésre általában etanolt, izopropil-alkoholt vagy hidrogén-peroxidot használnak. Ezek hatékonyan csökkentik a csíraszámot, de a hatásuk legfeljebb néhány óráig mutatható ki. „Az együttműködéssel olyan újszerű, fizikailag és kémiailag stabil vegyületkeveréket és bőrimpregnálási technológiát sikerült kifejleszteni, amely hosszú távon fejti ki antibakteriális hatását” – hangsúlyozta a szakember.

bőrkesztyű

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Hornicz Bernadett, a Karma Pécsi Kesztyű gazdasági vezetője az egyetem közleménye szerint azt mondta: a cég eredeti elképzelése az volt, hogy a pandémia idején segítsen az embereknek „a gumikesztyűk leváltásában”. Így „született meg” a hazai és a nemzetközi piacon is keresetté vált fertőtleníthető bőrkesztyű, amelyet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara bevonásával a PTE-vel együttműködve sikerült továbbfejleszteni.

Hornicz szerint piacképes, hétköznapi használatra tökéletesen megfelelő, és a jelenlegi egészségügyi helyzetben fontos termék jött létre. A kesztyű prototípusai néhány hónap alatt elkészültek, azokat a PTE szakemberei az Európai Unió által meghatározott nemzetközi szabványok alapján laboratóriumokban vizsgálták meg, tesztelték antibakteriális hatását, az impregnált felület fizikai, kémiai kopásának mértékét.

2020 végére kiderült, hogy a a piacra kerülhet a bizonyítottan antibakteriális és strapabíró bőrkesztyű.

Hazánkban a koronavírus-járvány március óta része a mindennapjainknak. Rengeteg embert látni, aki a szájmaszkon kívül kesztyűben vásárol, utazik, sőt egyesek ki sem lépnek nélküle a lakásából. Nekik jelenthet megoldást egy efféle termék. 

Trendek a világ körül: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top