nlc.hu
Család

Apai szabadság Spanyolországban

16 hét fizetett szabadság jár a spanyol apáknak a gyerekük megszületése után

Januártól 16 hét fizetett szabadság illeti meg az apákat Spanyolországban a gyerekük megszületése után.
Apa az újszülött gyermekét tartja a kezében

A spanyol anyák európai viszonylatban viszonylag rövid ideig, csupán 16 hétig lehetnek otthon a gyerekük megszületése után fizetett szabadságon. Idén január elsejétől azonban az apákat szintén 16 hét fizetett szabadság illeti meg – írja a Telex.

Ha valamelyik szülő csak részben vagy egyáltalán nem akarja felhasználni a szabadságot, akkor sem adhatja át a fennmaradó napokat a másiknak. Így szeretnék az apákat arra bátorítani, hogy éljenek a lehetőséggel, másrészt tudatosítani, hogy az apának is joga és kötelessége a gyermekről való gondoskodás.

Az európai országokban ennél jóval kevesebb szabadság jár az apáknak gyerekszületés után, Svédországban és Izlandon is csak 12 hetet kapnak, amit csupán 80 százalékban fizetnek.

Magyarországon 5 nap szabadság jár az apáknak a gyerek születése után, néhány multicégnél viszont bevezették a több hónapos apai szabadságot. Egy friss uniós irányelv szerint – ha elfogadják –, minden tagországban legalább 10 nap gyermekgondozási szabadságot kell biztosítani az apáknak.

Apai szabadság más országokban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top