nlc.hu
Család

Anyák napja 2021

Mikor van 2021-ben anyák napja?

Az, hogy mikor van anyák napja, az minden évben egyszerre változó és állandó. 2021-ben ezt a májusi napot jegyezd meg, már most!

Az anyák napja Anna M. Jarvis erőfeszítéseinek köszönhetően vált hivatalos ünneppé az 1900-as évek elejétől kezdve a világ számos országában, de ettől függetlenül az édesanyák tiszteletére már jóval korábban is rendeztek megemlékezéseket. Az édesanyáknak – a korábbi feljegyzések szerint – az ókori Görögországban már ünnepségeket rendeztek. Eredetileg az istenek anyja, Rhea tiszteletére gyűltek össze az emberek, és vele együtt az édesanyákat is köszöntötték.

Anyák napja Magyarországon

Te tudod, Magyarországon mióta ünneplik az anyák napját? (Fotó: Getty Images/Isabel Pavia)

Mikortól ünnepeljük az anyák napját?

Az anyák napja hivatalos ünneplésének napja gondolata először 1872-ben merült fel. Julia Ward Howe költő és írónő javasolta, hogy június másodikát szenteljék az anyák és a béke napjának az Egyesül Államokban, de ezeket a célkitűzéseit nem tudta megvalósítani.

A ma ismert anyák napja Anna Jarvis nevéhez köthető. Anna maga sosem szült gyermeket, a napot édesanyja, Mrs. Anna Marie Reeves Jarvis emléke inspirálta, aki szociális munkásként sokszor hangoztatta, hogy a világ édesanyái megérdemelnék, hogy legalább egy napot az évben az ő tiszteletüknek szenteljenek. Mrs. Jarvis 1905-ben hunyt el, és álmát lánya, Anna váltotta valóra. 1908-ban kifejezetten az ő tiszteletére tartott egy emléknapot a West Virginia-i Graftonban, majd ezután kezdett bele országos kampányba az anyák napja hivatalossá tételére. 1912-ben megalapította az Anyák Napja Nemzetközi Szövetséget, és védjegyévé váltak a „május második vasárnapja” és az „anyák napja” kifejezések. Kampánya során mindig nyomatékkal hangsúlyozta, hogy ez az ünnep bensőséges, családi nap kell, hogy legyen, amikor a család személyesen köszönti fel az anyát és a nagyanyákat. Erőfeszítéseit siker koronázta, és 1914-ben Woodrow Wilson elnök hivatalossá tette az anyák napját.

Idén ekkor ünnepeljük anyák napját

A ma ismert anyák napja Anna Jarvis nevéhez köthető (Fotó: Getty Images/Aekkarak Thongjiew / EyeEm)

Anyák napja Magyarországon

Magyarországon a Vörös Kereszt nevéhez kötődik az első hivatalos anyák napja, amit akkor – 1925-ben – még összekapcsoltak a hagyományos Mária-tisztelettel. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából, és a legelső anyák napi  ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. 1928-tól már miniszteri rendelet tette hivatalossá az iskolai ünnepségek sorában, majd ettől kezdve terjedt el széles körben is ennek a napnak a megünneplése.

Hazánkban az édesanyákat minden évben május első vasárnapján köszöntjük fel. 2021-ben ez május 2-ára esik.

Annak ellenére, hogy az anyák napját világszerte számon tartják és ünneplik, mégis nagyon eltérő időpontokra esik ez a különböző országokban.

Mikor van anyák napja Európa más országaiban?

  • Norvégiában február második vasárnapján
  • Grúziában március 3-án
  • Bulgáriában március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon
  • Szlovéniában március 25-én
  • Litvániában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Szerbiában és Magyarországon május első vasárnapján
  • Ausztriában, Belgiumban, Cipruson, Csehországban, Dániában, Észtországban, Finnországban, Görögországban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Szlovákiában, Svájcban és Ukrajnában május második vasárnapján
  • Lengyelországban május 26-án
  • Franciaországban és Svédországban május utolsó vasárnapján
  • Luxemburgban június második vasárnapján, míg
  • Oroszországban november utolsó vasárnapján ünneplik az anyák napját.

Olvass sztárokról, akik nagyon hasonlítanak az édesanyjukra:

via

(Nyitókép: Getty Images/ Isabel Pavia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top