nlc.hu
Család

12,5 millió oltott a briteknél

Több mint 12 millió embert oltottak be Nagy-Britanniában

Kedvező változásokat mutat az új regisztrált fertőzöttek és a kórházi kezelésre szorulók száma is, illetve csökkent a halálozások heti száma is.

A vasárnap ismertetett legfrissebb adatok alapján meghaladta a december 8-án indult oltási kampány kezdete óta 12 014 288-an kapták meg a koronavírus elleni oltóanyag első adagját, a második dózisban 511 447-en részesültek, így az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt 12 525 735, írja az MTI.

A brit kormány hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja – 15 millió ember – megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát, őszre pedig a teljes felnőtt brit lakosság részesüljön a vakcinából.

Nadhim Zahawi, a brit oltási program irányításáért felelős egészségügyi államtitkár a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: a brit kormány nem tervezi „oltási útlevelek” meghonosítását a külföldre utazók számára, ennek oka pedig az, hogy náluk sem kötelező a koronavírus elleni oltás, így viszont hátrányos megkülönböztetéssel érne fel egy ilyen okmány meghonosítása. Hozzátette, szükség esetén a körzeti orvosok kiállíthatnak igazolást azoknak, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást.

A vasárnap este ismertetett adatsor alapján az elmúlt 24 órában 15 845 új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Az év elején még szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzést szűrtek ki Nagy-Britanniában A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a vasárnap zárult egy hétben 128 504 koronavírus-fertőzést szűrtek ki tesztekkel, 41 210-zel, 24,3 százalékkal kevesebbet az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

Az elmúlt egy hétben 17 915 pácienst kellett kórházba szállítani a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt, 4404-gyel, 19,7 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapítása után 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – a vasárnap zárult egy hétben 6307 páciens haláláról érkezett jelentés. Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta nagy-britanniai halálozások heti száma 1912-vel, 23,3 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.

Koronavírus elleni oltás

Koronavírus elleni oltóanyagot adnak be egy asszonynak az angliai Hertfordshire megyei Stevenage város konferenciaközpontjában létesített oltóközpontban 2021. január 11-én. Ezen a napon Londonban, Newcastle-ben, Manchesterben, Birminghamban, Bristolban, Surreyben és Stevenage-ben nyíltak meg a vakcinák tömeges beadására kialakított oltóközpontok (Fotó: MTI / EPA / Pool / Joe Giddens)

A legfrissebb hírek a koronavírus elleni oltásokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top