nlc.hu
Család

A LEGO Vidiyo videoklip-rendezőt csinál a gyerekekből

Mi már tudjuk, milyen játékért őrülnek majd meg a gyerekek rövidesen

A LEGO meghódította a zene világát.

A LEGO szó hallatán szinte mindenki a színes építőkockákra gondol, holott a dán játékgyártó az elmúlt években elkezdte átlépni a fizikai valóság határait és a digitális technológiának köszönhetően már a virtuális játékra is lehetőséget ad. Pontosabban, a cég kutatói rájöttek, hogy a mai gyerekek gond nélkül képesek váltani játék közben a kézzelfogható tárgyak és a digitális tartalmak között. Ezt a jelenséget fluid playnek nevezték el, a kapcsolódó cikkből pedig kiderül, hogy milyen előnyei vannak ennek a hibrid játékmódnak. 

A cég eddig két olyan készletcsaládot dobott piacra, amelyek segítségével kipróbálható volt a fluid play. Az első a Hidden Side volt, amelynek lényege, hogy a kézzel felépíthető épületeket – kísértetkastély, temető, stb. – egy okostelefon kameráján keresztül nézve különféle túlvilági lények jelennek meg a kiterjesztett valóság (augmented reality) technológiának köszönhetően. A másik pedig a tavaly bemutatott LEGO Super Mario, amely lehetővé teszi, hogy a gyerekek felépítsék a legendás videojátékból ismert pályákat, egy kis Super Mario figurával pedig végig lehet menni ezeken a pályákon – közben a játékos teljesítményét az ehhez kapcsolódó telefonos applikáció figyeli és rögzíti. 

TikTok, LEGO kockákból

Világszerte március elsején mutatja be a dán játékgyártó a legújabb fejlesztését, a LEGO Vidiyo nevű játékcsaládot, amely az eddigiektől eltérően kevésbé az építgetésre helyezi a hangsúlyt és sokkal inkább a kreativitásra. A Vidiyo ugyanis egy olyan felület – pontosabban telefonos/táblagépes applikáció – amelynek segítségével a LEGO figurák megelevenednek. Lássuk, hogy kell ezt elképzelni a gyakorlatban.

A Vidiyo készletek alapvetően kétfélék lehetnek: az úgynevezett BeatBox, illetve Bandmate csomagok. Az előbbiek a nagyobbak, a Beatbox készletekben egy-egy különleges LEGO figurát találunk, mindegyik más, kitalált zenei stílus képviselője. Ezeket a figurákat egy pici, LEGO elemekből felépíthető színpadra állíthatjuk, az egészhez pedig jár egy menő, átlátszó hordozó doboz is. A Bandmate csomagok kisebbek, azokban csak egy figurát és egy kis alapzatot találunk. Mindkét változathoz járnak azonban úgynevezett BeatBits darabok is, ezekre még később visszatérünk. 

A LEGO a zene világát is meghódította

A LEGO Vidiyo főszereplői a különleges figurák, a színes BeatBits-lapocskák és persze a játékos (Fotó: LEGO)

Ha kibontottuk a csomagokat, indulhat a digitális móka. A telefon kamerájával ugyanis beszkennelhetjük a színpadon vagy alapzaton álló figurákat, így azok megelevenednek a telefonunk képernyőjén – egyszerre akár három figura is bevonható a játékba. Miután ez megtörtént, kiválaszthatjuk, hogy milyen zenére szeretnénk táncoltatni a figuráinkat: abszolút élvonalbeli nevek szerepelnek a kínálatban, például Billie Eilish, Katy Perry vagy Taylor Swift is húzhatja a talpalávalót a játékhoz. 

Ezután indulhat a videoklip forgatása. A telefon kamerájával kijelölhetjük a klip „helyszínét”, ami lehet a szoba egy sarka, de a méretek állítgatásával lehetőség van a játéktér nagyítására vagy kicsinyítésére is, így akár embernagyságúvá vagy annál is nagyobbá is varázsolhatjuk a figuráinkat. Itt jönnek a képbe a már említett BeatBits-darabok: ezek 2×2-es színes lapocskák, amelyeken mindenféle vicces ábrát láthatunk, amelyek jelzik, hogy milyen video-, vagy hangeffekttel tudják felturbózni a készülő klipünket. A BeatBitseket a figurák beszkennelése előtt kell felpattintani a színpadra vagy az alapzatra, a Vidiyo alkalamzása ezeket is képes beolvasni, így ezek megjelennek a képernyőn. Ha elindult a zene, az egyes BeatBits-gombokat megnyomva láthatjuk vagy hallhatjuk az adott effektet. Ha minden készen áll, indulhat a felvétel. Mivel kiterjesztett valóságról van szó, ezért akár az is lehetséges, hogy a gyerekek – vagy épp a szülők – együtt táncoljanak a figurákkal. 

A LEGO Vidiyo ezúttal a zenére helyezi a hangsúlyt

A LEGO figurák a telefon képernyőjén kelnek életre (Fotó: LEGO)

Biztonság mindenek felett

A rögzítés menet közben megállítható, így akár újabb snitteket is felvehetünk, hogy igazán profi videoklip készüljön. Az alkotások 60 másodperc hosszúak lehetnek, a kész művek 5-10, illetve 20 másodperces részleteit pedig meg lehet osztani a LEGO saját, a biztonságot és az anonimitást központba állító platformján. Erre kifejezetten ügyelnek, a feltöltött videókat a cég munkatársai ellenőrzik és hagyják jóvá, kizárva így, hogy bármi, a gyerekek számára káros tartalom kerüljön a kicsik szeme elé. Az elfogadott klipeket ugyanabban a Vidiyo applikációban lehet megnézni, amellyel a felvételt is készítettük.

Március elsején érkezik a LEGO legújabb nagy durranása

A BeatBox-készletekhez ilyen hordozó is jár (Fotó: LEGO)

A biztonságra egyébként is nagy hangsúlyt fektetnek, az alkalmazás a különböző funkciók használata előtt kedvesen figyelmezteti a felhasználókat, hogy lehetőleg úgy készítsék a videóikat, hogy azon ne látszódjon semmilyen, azonosítható részlet, illetve maguk a felhasználók se kerüljenek veszélybe a forgatás során, tehát például ne az autópálya közepén álljanak neki klipet rendezni. Az okostelefonos alkalmazásban emellett elkészíthetjük a LEGO figurák együttesének borítóját és nevet is választhatunk egy nagyon vicces névgenerátorral.

Erős a gyanúnk, hogy ez a recept remekül beválik majd a gyerekeknél, ráadásul a szülők is örülhetnek majd, hogy okostelefon ide, képernyő oda, a gyerekek kreatív és aktív módon fognak szórakozni, hiszen a klipekben épp az az egyik legnagyobb poén, hogy lehet táncolni a figurákkal együtt. Emellett az egyes készletek ára is kifejezetten barátságosnak tekinthető: a nagyobb, BeatBox készletekért várhatóan 6990 forintot kell majd fizetni, míg a kisebb, Bandmate csomagokért 1790 forintot.

A Vidiyo applikáció ingyenes, ráadásul, akár előre megvásárolt figurák nélkül is használható, mert az első indításnál választhatunk egy virtuális bandatagot is, amellyel forgathatunk klipeket – ezzel egyébként a szülők akár egyetlen forint elköltése nélkül letesztelhetik, hogy felkelti-e a kicsik érdeklődését a játék. A Bandmate csomagok esetében fontos megjegyezni, hogy ezek már átlátszatlan kartondobozokban kerülnek a boltok polcaira, tehát afféle zsákbamacskának tekinthetők, így szinte biztos, hogy hamar beindul majd a figurák és a BeatBits-darabkák csereberéje a gyerekek között. A LEGO Vidiyo készletek egyébként 2021. március 1-től válnak elérhetővé az üzletekben és webshopokban.

Még több LEGO az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top