nlc.hu
Család

Spanyolországban 65 évre emelik az AstraZeneca-vakcina korhatárát

55-ről 65 évre emelik az AstraZeneca-vakcina korhatárát Spanyolországban

Már több mint nyolcmillió spanyol kapta meg legalább az első oltását.

Spanyolország 55-ről 65 évre emeli az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag alkalmazásának korhatárát – jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban. A dél-európai országban eddig 18 és 55 év között engedélyezték a vakcina használatát, és az egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók, tanárok oltásánál alkalmazták.

A tárcavezető szerint a korhatárt azért emelték meg, mert már bizonyítják klinikai vizsgálati eredmények az oltás hatásosságát az 55 és 65 év közötti korosztályban is. Ha az idősebbekre vonatkozó eredmények is elérhetők lesznek, elképzelhető, hogy tovább emelik a korhatárt.

Több spanyol tartomány autonóm kormánya, például Katalónia, Madrid és Kantábria vezetése szorgalmazza hetek óta a vakcina alkalmazási körének kibővítését, ám a döntést el kellett halasztani. Múlt hétfőn ideiglenesen felfüggesztették az oltóanyag használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, hogy vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Spanyolország felemeli az AstraZeneca vakcina alkalmazási korhatárát

Egy mallorcai ápoló egy adag AstraZeneca vakcinával (Fotó: Getty Images)

Spanyolország szerdától folytatja az AstraZeneca-vakcina alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak értékelte a brit-svéd védőoltást.

Carolina Darias beszámolt arról is, hogy Spanyolország eddig 7,68 millió vakcinát kapott három európai engedéllyel rendelkező gyártótól. 6,3 millió embert az első, 2,1 millió embert mindkét dózissal beoltottak.

Az amerikai Janssen gyógyszeripari vállalat védőoltásából az első szállítmány 150 ezer adaggal április közepén érkezik, és abban a hónapban még egyszer ugyanennyire számítanak. Májusban mintegy 1,3 millió, júniusban 3,9 millió dózist várnak ettől a gyártótól.

María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ szóvivője szerint a hétvégén több mint 16 ezerrel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 1300 új esetet diagnosztizáltak. A járvány kezdete óta kiszűrt esetszám meghaladja a 3,2 milliót. A halálos áldozatok száma egy hét alatt 301-gyel emelkedett, és elérte a 73 543-at.

A szóvivő aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy több mint két hónapnyi folyamatos csökkenés után enyhe emelkedés figyelhető meg az esetszámokban az ország 17 tartománya közül 11-ben.

További híreink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top