nlc.hu
Család

Háziorvosok berendelése a kórházakba

Már a háziorvosokat is behívhatják a kórházakba, ekkora a létszámhiány

Kérdés, hogyan lesz ez kivitelezhető a védőoltások megszervezésének oroszlánrészét végző háziorvosok esetében

A kedd este a járvány elleni védekezésről a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet egyik pontja szerint nemcsak az önkormányzati szakrendelők kerülnek a megyei és centrumkórházak irányítása alá, hanem a háziorvosok is, akik közül a háziorvosin kívül további szakképzettséggel is rendelkezőket mostantól kirendelhetik kórházi munkára – vette észre a 444.hu.

Új rendelet: A háziorvosokat is behívhatják a kórházakba

Kovács Tibor háziorvos átveszi az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagát tiszakanyári rendelőjében 2021. március 17-én (Fotó: MTI / Balázs Attila)

A friss rendelet így ír erről:

„Az  R1. 2.  § (1)  bekezdés e)  pontja szerinti irányító megyei intézmény (…) 

 b) a háziorvosi szolgáltatók tekintetében szakmai irányítási jogot gyakorol, 

 c) a háziorvosi szakképzettség mellett egyéb szakképzettséggel rendelkező háziorvosokat – a  védőoltási tevékenység sérelme nélkül – a  megyén belül működő, fekvőbeteg- vagy járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményhez kirendelheti.”

Egyelőre nem világos, hogy mit takar a „védőoltási tevékenység sérelme nélkül” fordulat a védőoltások megszervezésének oroszlánrészét végző háziorvosok esetében – írja a lap. A háziorvosoknak ugyanis már így is alig idejük jut a betegekre az oltások szervezése miatt. A háziorvosok május végéig minden hétvégén és munkaszüneti napon kötelesek oltani, ha van elég vakcinájuk. Ha nem teljesítik a tisztifőorvos utasítását, 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő egészségügyi bírságot szabhatnak ki a háziorvosokra.

Mint azt korábban megírtuk, akkora a létszámhiány a kórházakban, hogy önkénteseket toboroznak a munkára.

A jelenlegi helyzet 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top