nlc.hu
Család

Fejetlenség a kismamák oltása körül

Fejetlenség van a kismamák oltása körül – állítja egy budapesti háziorvos

Nem kaptak végrehajtási utasítást a háziorvosok a kismamák oltásához.
Terhes nő védőoltás kap a koronavírus ellen

Ezt mondta az ATV híradójának az egyik XIII. kerületi háziorvos, akinél már hétfő óta jelentkeznek a kismamák beutalóért az oltópontra. Az ATV riporterei keresték az EMMI-t, hogy kiderüljön, hány oltópontra mehetnek a kismamák és várandósok, ám a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

A kismamák oltása fontos, ezt mondta a híradónak Juhász György szülész- nőgyógyász, azzal indokolva, hogy szülés alkalmával a nők nagy eséllyel kórházi körülmények közé kerülnek, és mint tudjuk a jelenlegi kórházi helyzet terheltebb koronavírus tekintetében, mintha a kismama az otthonában tartózkodna. Ezért nem árt a védelem.

A kismamák is bizonytalanok, hiszen eddig úgy tudták, nem kaphatnak oltást, ám ez a múlt héten megváltozott. Foki Veronika színésznő épp ezért egyelőre nem szeretné felvenni az oltást, mert úgy véli, túl kevés információt osztanak meg velük.

Mit lehet tudni a várandósok oltásáról?

Regisztrálni kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd fel kell venni a kapcsolatot a háziorvossal, aki megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton. Az oltáshoz Pfizer- és Moderna-vakcinákat lehet használni a szakmai iránymutatás szerint, amely az első oltást a várandósság 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolja beadni – írta bejegyzésében Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A kismamák a második, vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően. A szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor a szoptatás alatt felvehetik az első oltást, majd 5 héttel később az ismétlő vakcinát.

Fotó: JACK GUEZ / AFP)

Mi a helyzet az oltási programmal?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top