nlc.hu
Család

Húsvét: fegyelmezettséget kér Müller Cecília

Húsvét után tetőzhet a járvány, Müller Cecília ezt kéri tőlünk

Az országos tisztifőorvos szerint sokkal kevesebb van előttünk, mint mögöttünk.

Müller Cecília a húsvéti ünnep idejére is azt kéri a lakosságtól, hogy nagy fegyelmezettséggel tartsa be a koronavírus-járvány miatt hozott szabályokat. Az országos tisztifőorvos a közmédiának nyilatkozva úgy fogalmazott, a vírus nem foglalkozik azzal, hogy húsvét van, ezért mindenki ünnepeljen a lehető legszűkebb családi körben.

oltás

Már oltják a pedagógusokat (Fotó: MTI / Vasvári Tamás)

Kiemelte, a járvány továbbra is súlyosan zajlik, még mindig magasak a megfertőződések, valamint a súlyos megbetegedéseket és az elhalálozást mutató adatok, noha „stabilizálódni látszanak”. Az országos tisztifőorvos szerint ha a lakosság kellő fegyelemmel „kibírja” a húsvétot, akkor a járvány a közeljövőben tetőzhet, amit az esetszámok lassú csökkenése követhet. „Sokkal kevesebb van előttünk, mint mögöttünk” – fogalmazott.

Müller Cecília megerősítette, hogy az oltásokat minden elé helyezik, ezért az oltópontok húsvét alatt is folyamatosan működnek.

Hangsúlyozta, a brit mutáns fertőzőképessége, súlyos megbetegítőképessége sokkal nagyobb, mint az eredeti vírusé. Egy fertőzött negyedóra alatt három másik embert is megfertőzhet egy helyiségben tartózkodva – figyelmeztet Müller Cecília, éppen ezért rendkívül fontosnak nevezte a higiénés óvintézkedések betartását.

A tisztifőorvos azt mondta, jelenleg a fiatalok körében is sok a súlyos beteg, ami egyrészt azért is lehet, mert a 65 év felettiek 80 százaléka már kapott legalább egy oltást, másrészt ez a mutáció fogékonyabb a fiatal, munkaképes korosztályra. A cukorbetegség és a kóros elhízás ráadásul többletkockázati tényezőt jelent más alapbetegségekhez képest.

(MTI)

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top