nlc.hu
Család

Felmérés a magyarok oltási hajlandóságáról

Javult a magyarok oltási kedve, de kevesen hisznek a korai nyitásban

Egyre többen hajlandóak beoltatni magukat, de a fiatalok óvakodnak a regisztrációtól. A magyarok nem számítanak a gyors újranyitásra az Ipsos felmérése szerint.

A kormány által bejelentett fokozatos nyitástól függetlenül a magyar felnőtt lakosság tartja a személyes védekezésre vonatkozó szokásokat, odafigyel a maszkviselésre és a kézmosásokra, valamint újra nagyobb arányban kerüli a személyes találkozókat és a tömegközlekedést – derült ki az Ipsos áprilisi felméréséből.

Egyre több az oltáspárti

A kutatás alapján a magyarok egyre nyitottabbak a védőoltások iránt. A két hónappal ezelőtti 47 százalékhoz képest már a felnőttek 58 százaléka hajlandó beoltatni magát, ezzel szemben áll a 35 százaléknyi oltást ellenző. Az oltási kedv javulásával párhuzamosan a regisztrációs hajlandóság is növekedett az elmúlt két hónapban: az oltás vállalók 75 százaléka mondta azt, hogy már regisztrált is a vakcinára, februárban ez csak 45 százalék volt.

Ipsos felmérés az oltási hajlandóságról

Két hónap alatt jelentősen nőtt az oltási hajlandóság (Forrás: Ipsos)

Korosztályos és regionális különbségek

A kedvező változás azonban nem egyforma minden társadalmi csoportban: az 1992 után született lakosság 42 százaléka kéri a vakcinát. A 18-39 éves felnőttek mindössze negyede regisztrált oltásra (24 százalék), és a fiatal oltáspártiak körében is csak 57 százalék volt hajlandó megadni az adatait az online regisztrációs felületen.

Regionálisan is eltérő, a többség hogyan viszonyul a vakcinához. A legkisebb bizonytalanság és a legmagasabb oltási szándék az átoltottságban vezető fővárosban mérhető (77 százalék, szemben a 21 százalék elutasítóval), és a legmagasabb regisztrációs hajlandóságot is Budapest lakossága mutatja (66 százalék az oltáspártiakon belül, 51 százalék a teljes budapesti lakossági szegmensben). Az ország régiói közül Észak-Magyarország lakossága a legszkeptikusabb (46 százalék oltáspártival szemben 45 százalék ellenző), ami a regisztrációs számokban is érzékelhető (39 százalék).

Kevesen számítanak májusi nyitásra

A magyar lakosság 57 százaléka úgy véli, hogy augusztusig véget érnek a korlátozások Magyarországon, és minden visszatér a korábbi rendbe, míg májusi nyitásra mindössze 21 százalék számít. A kérdés megosztónak bizonyult, körülbelül egyötödnyi tábor (18 százalék) nem tudta megtippelni a nyitás dátumát, 8 százalék szerint pedig soha nem áll vissza a korábbi állapot, maradnak bizonyos szintű korlátozások. A lakossági várakozásokat összegezve a teljes nyitás legvalószínűbb dátumának június tűnik a magyarok számára.

(Kiemelt kép: MTI / Vajda János)

Így állunk az oltással:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top