nlc.hu
Család

Egyedi méltányossággal elérhető az SMA gyógyszer

Kásler Miklós fontos bejelentést tett az SMA-betegség kezelésével kapcsolatban

Áprilistól ugyanis a 700 millió forintba kerülő gyógyszer, a Zolgensma egyéni méltányossággal elérhetővé válik itthon.

Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere végre tényleg fontos dolgot jelentett be a Facebookon. Idézzük is: „Az SMA-ban szenvedő magyar betegek számára kulcsfontosságú megállapodást kötött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Idén áprilistól egyedi méltányosság alapján elérhetővé válik hazánkban a Zolgensma nevű génterápiás gyógyszer. A rendkívül drága készítmény alkalmazására korábban szinte kizárólag közösségi adakozással nyílt lehetőség Magyarországon. Ilyen módon viszont, az érintett kisgyermekekért formálódott összefogás erejét mutató, felemelő és megható történeteket ismerhettünk meg az utóbbi években. Az új megállapodás értelmében azonban a gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő honfitársaink hamarabb és könnyebben juthatnak majd hozzá nélkülözhetetlen kezelésükhöz.”

Az SMA az utóbbi két évben rengeteget szerepelt a hírek között, miután 2019-ben egy Zente nevű kisfiúnak közösségi adományokból összeadtak 700 millió forintot, amiből meg tudták venni a kezeléséhez szükséges gyógyszert. A kisfiú februárban lett 3 éves, és már lépeget. Később két másik kisfiú, Levente és Zsombor kezelésére is összegyűlt a szükséges összeg.

A HVG a hírhez hozzáteszi, hogy már februárban kiderült, hogy állami támogatással is elérhetővé válik a 700 millió forintba kerülő gyógyszer. 

SMA:

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top