nlc.hu
Család

Élettársa súlyosan bántalmazott egy szombathelyi nőt

Öngyilkos akart lenni egy szombathelyi nő, mert élettársa éveken át bántalmazta

Négy évet kér az ügyészség a férfira, aki súlyosan bántalmazta élettársát. A nő egyik súlyos sérüléséből maradandó fogyatékosság keletkezett.

A Szombathelyi Járási Ügyészség zsarolás, maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés és kapcsolati erőszak miatt emelt vádat egy férfi ellen, akit éveken át bántalmazta partnerét, írja a 24.hu.

A vádirat szerint a férfi az összeköltözésük után fél évvel kezdte verni a nőt, aki sehová nem engedte el egyedül, és azt is megtiltotta neki, hogy a sérüléseivel orvoshoz forduljon, ha pedig az elkerülhetetlen volt, akkor bent maradt az orvosi rendelőben a vizsgálat idejére és valótlanságokat állított a sérülések keletkezéséről, és azokat minden esetben valamilyen baleset következményének állította be. Az egyik bántalmazás során hátrafeszítette a nő ujjait, majd egy hétig nem engedte orvoshoz fordulni. Amikor végül eljutottak az orvoshoz, de a férfi  is részt vett a vizsgálaton és azt állította, hogy a sérülés munkahelyi baleset következménye, majd rávette a nőt, hogy ne egyezzen bele a javasolt műtétbe. A sérülés nem gyógyult, ezért másfél hónappal később elvégezték a műtétet, azonban ennek ellenére a súlyos sérülésből maradandó fogyatékosság keletkezett.

A férfi kezelte mindkettejük bevételét, egymaga döntött a kiadásokról, és megkövetelte, hogy a párja mutassa be a blokkokat a vásárlás után. Amikor a nő eladott egy örökölt ingatlant, a férfi azonnal elvette tőle a vételárból átvett 250 ezer forintot, de meg akarta szerezni a nő számlájára utalt 1,9 millió forintot is. Az elkövető azonban hiába verte napokon keresztül a nőt, nem tudta rávenni a pénz átadására, így végül egy kést vett elő és megfenyegette őt, hogy belevágja, ha nem adja át neki a vételár maradék részét. A férfi már korábban is megvágta késsel a nőt, aki komolyan vette a fenyegetést, ezért elment a zsarolójával a bankba, felvette a pénzt a számlájáról, amit az élettársa azonnal lenyúlt. 

nők elleni erőszak

Fotó: Anete Lusina/Pexels

A nő többször is megpróbált elszökni a férfitól, aki azonban felkutatta és érte ment autóval, és annyira kilátástalannak érezte a helyzetét, hogy 2018 őszén öngyilkosságot kísérelt meg, nagy mennyiségű gyógyszert vett be, amitől öntudatlan állapotba került.

Egy alkalommal, amikor a férfi  pár percre őrizetlenül hagyta az áldozatát, ő kimenekült a lakásból és a szomszédtól kért segítséget. A szomszéd kihívta a mentőket, akik beszállították a nőt a kórházba, azonban ekkor nem engedték be a férfit a vizsgálóba, így kiderült, hogy hogyan keletkeztek a nő sérülései, és fény derült az évek óta tartó szenvedéseire is.

Az áldozatsegítő központ segítségével sikerült a nőnek minden kapcsolatot végleg megszakítani az elkövetővel. A járási ügyészség négy év börtönt kért a férfira, ha váddal egyező beismerő vallomást tesz.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület segélyvonalat tart fenn szexuális erőszak áldozatainak. A segélyvonal a 06-40-630-006-os számon érhető el hétfőn és pénteken 10–14, szerdánként pedig 14–18 óra között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top