nlc.hu
Család

Gulyás Gergely a koronavírus elleni védőoltásokról

Gulyás Gergely: Lehetnek még a pénteki Pfizer-akcióhoz hasonló lehetőségek

Már látják, hogyha a vakcina típusa megfelel, akkor az emberek szívesen beoltatják magukat.

„Eljutottunk oda, hogy több vakcina áll rendelkezése, mint ahányan oltásra várnak. Vannak, akik válogatnak az oltások között, mert attól tartanak, hogy a keleti vakcinával a külföldi mozgás lehetősége nem lesz azonos az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákhoz képest, ezért különösen a fiatalok kivárnak” – nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.  

Gulyás Gergely szerint amennyiben lesz eloltható vakcina, akkor lehetnek még olyan lehetőségek, amint a pénteki egynapos Pfizer-akció volt, vagyis amikor végül előzetes időpontfoglalás nélkül beoltottak százezer embert. Hozzátette, most már látják, hogy van igény erre, sokan, ha az oltóanyag típusa is elfogadható, akkor szívesen oltatják be magukat. Ami az oltásregisztrációs oldal pénteki, elsőre terheléses támadásra visszavezetett összeomlását illeti, még zajlik a vizsgálat, de állítása szerint azt sem tartja kizártnak, hogy egyszerre rengetegen próbáltak csak időpontot foglalni.

A felvetésre, hogy az egyelőre még nem regisztrált hárommillió ember beoltását hogyan tudja elérni a kormány, Gulyás Gergely azt felelte, az oltás nem kötelező, így nincs a kormánynak más eszköze, mint kampányokban elmondani az oltás fontosságát. Szerinte egyébként nem is indokoltak azok a félelmek, amelyek a keleti vakcinákhoz fűződő utazási korlátozásokról szólnak, vannak már egyezségek, illetve több olyan ország is van, akikkel már közel a megállapodás.

A Magyarországon élő külföldiek oltásával kapcsolatban azt mondta, a társadalmi immunitást kell elérni, és mindenki tagja a társadalomnak, aki itt él Magyarországon. Arról, hogy egy munkáltató megkövetelheti az oltást az alkalmazottairól, megjegyezte, ez egy érdekes munkajogi vita lenne. „Nem hiszem, hogy az államnak ezt szabályozni kellene, de bizonyos ágazatokban, ha a munkáltató így tudja biztosítani a biztonságos munkavégzési körülményeket, akkor ez lehet jogos munkáltatói döntés is” – tette hozzá. Illetve arról is beszélt, hogy fel kell készülni arra, hogy bizonyos idő után mindenkit újra be kell oltani.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top