nlc.hu
Család

Kicsi az esélye, hogy május közepétől lehessen lagzit, lakodalmat tartani

Valószínűleg nem lehet majd lagzit tartani május közepén

Kicsi az esélye, hogy addig összejön az ötmillió beoltott.

A múlt heti kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszter, hogy az ötmillió oltás elérését követően oldja majd fel a kormány a családi és magánrendezvényekre vonatkozó korlátozásokat. A miniszter akkor úgy fogalmazott, hogy ez várhatóan a harmadik májusi hétvégén, azaz május 15-16-án következhet be – írja a hvg.hu.

A lap szerint azonban erre egyre kevesebb az esély, mivel a jelenlegi állás szerint még 877 ezer embert kellene ehhez beoltani, azonban eddig összesen csak 4,725 millióan regisztráltak a koronavírus elleni vakcinák beadására. Magyarul, akkor sem lesz meg az ötmillió, ha minden regisztrált megkapná az első adag vakcináját – amely, mint tudjuk, még nem elég a megfelelő védettség kialakulásához

Nehezen fog összejönni a májusi lagzikhoz szükséges oltásszám

Összesen nincs annyi regisztrált, amennyi a lagzik, lakodalmak engedélyezéséhez szükséges lenne (Fotó: Getty Images)

A hvg.hu rámutat, hogy az elmúlt három héten, naponta átlagosan 51 ezer vakcinát adtak be – amibe már beleszámolták a múlt hét pénteken kiszórt százezer Pfizer-oltást is. Ezzel a tempóval május 23-ra lehetne meg az ötmillió első oltott, igaz, ehhez az is kéne, hogy még bő negyedmillió magyar regisztráljon a kormányzati vakcina-regisztrációs oldalon.

A lap szerint sajnálatos módon csökken a regisztrációs kedv, annak ellenére, hogy ezzel párhuzamosan növekedni látszik az oltási hajlandóság. A hvg.hu egy közvelmény-kutatás adatait is publikálta, eszerint a magyarok 67 százaléka oltatná be magát, a 30 évnél fiatalabbaknál azonban már csak 53 százalék ez az arány. 

További híreink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top