nlc.hu
Család

Elrabolt és megölt magyar Jemenben

Elrabolhattak és állítólag halálra kínoztak egy magyar férfit Jemenben

Egy helyi aktivista szerint elraboltak és megöltek egy magyar állampolgárt Jemenben.
Elrablás és kínzás

Áprilisban egy dél-jemeni mílicia tagjai elraboltak egy magyar állampolgárt, majd a muszlim hitre áttért férfiért váltságdíjat követeltek, de mivel nem kapták meg, halálra kínozták – közölte a Yemen Akhbar hírportál egy jemeni aktivistára, Adel Al-Husseinire hivatkozva.

Az Orientalista.hu által észrevett cikk szerint a 43 éves magyar férfit Kimo néven ismerték meg, mielőtt áttért volna a muszlim hitre, és felvette a Abdul Karim Fares nevet. Adel Al-Husseini  a Twitter-oldalán először még április végén számolt be az esetről, majd május 8-án egy újabb üzenetben írt a gyilkosságról. 

Az Orientalista információi szerint a magyar férfi eredeti neve Koltai György, aki korábban Parázsló Hamvak zenekar tagja volt. 2006 után tért át a muszlim hitre, majd tanulás céljából Jemenbe utazott. Később megkapta a jemeni állampolgárságot, és a polgárháború előtti Ali Saleh kormányának dolgozott mint turisztikai szakember.

Miután a húszik elfoglalták a jemeni fővárost, Szanaat, felajánlották Koltainak, hogy dolgozzon nekik, de ő ezt megtagadta, ezért két évre börtönbe zárták. Miután 2018-ban kiszabadult, hazautazott Magyarországra. Annak ellenére, hogy szívbeteg volt, egy évvel később visszatért Jemenbe.

Al-Huseini állítása szerint a magyar férfi elrablásáról és megöléséről értesítette a jemeni külügyminisztériumot, Magyarország jemeni nagykövetségét és az ENSZ szakértőit. Hivatalosan egyelőre semmit sem erősítettek meg az ügyben.

Magyarország jemeni nagykövetsége a Telexnek azt írta, sajnálattal értesültek a hírről a médiából, de nincs információjuk az ügyről. A jemeni nagykövetség viszont nem adott a férfinek beutazási vízumot Jemenbe.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Szaúd-Arábiában tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top