nlc.hu
Család

Mikor érhetjük el az 5 millió beoltottat?

Ha így halad az oltás, nem lesz meg az 5 millió beoltott májusban

Nagyon lelassult az oltási terv, sokkal kevesebb ember kapta meg a vakcinát a tervezettnél.

Április 30-án, a kaotikus Pfizer-napon elértük a 4 millió beoltottat, így védettségi igazolvánnyal már másnap sok, régóta el nem érhető szolgáltatást lehetett igénybe venni.

Azóta viszont megtorpant az oltási terv, pedig Orbán Viktor korábban azt mondta: az oltottak száma május elejétől 7–10 nap alatt felmehet 5 millióra. Május közepén 6 milliónál tartunk majd, június elejére pedig 7 milliónál.

Koronavírus elleni oltás

Schradi Zsolt neurológus rezidens beolt egy nőt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina első adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 11-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A Telex azt írja, az április 30-án bejelentett 4 millió óta 323 ezer embert oltottak be, így jóval kevesebb embert kapta meg a koronavírus-vakcinát a tervezettnél. Ilyen tempóval nem lesz meg májusban az 5 millió beoltott.

Ebben sok minden közrejátszhat, azt a miniszterelnök is mondta korábban, hogy a siker azon múlik, jelentkeznek-e az emberek. A legutolsó adatok szerint 4,9 millióan regisztráltak, vagyis még lenne kit oltani, 84 ezer 16-18 év közöttit pedig a hét második felében oltanak.

Az is elképzelhető, hogy a javuló járványügyi adatok hatására kevésbé érzik fontosnak az oltást, főleg a fiatalabb korosztályok, pedig a nyájimmunitáshoz rájuk is szükség van. Emellett az is befolyásolhatja az oltakozási kedvet, hogy hiába van elég vakcina, ha ezekből a fajtákból nem kérnek az emberek.

Oltás az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top