nlc.hu
Család

Se nemi erőszak, se vérfertőzés esetén nem mehetnek abortuszra a texasi nők

Erőszak vagy vérfertőzés esetén sem engedélyezi az abortuszt Texas

Drákói szigorúságú törvényt írt alá az amerikai állam kormányzója.

Az amerikai állam nem az első, amely úgynevezett „szívverés-törvényt” (heartbeat ban) hozott. A BoingBoing értesülései szerint Greg Abbot texasi republikánus kormányzó tegnap aláírta azt a törvényt, amely már a hathetes terhességek megszakítását is megtiltja. A rendelkezés értelmében a terhességet nem lehet megszakítani, ha már észlelhető a magzati szívhang, ez alól pedig nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén sem lehet kivételt tenni.

A törvény azt is lehetővé teszi, hogy a texasiak bárkit bepereljenek, aki terhességmegszakítást végez, vagy másokat segít hozzájutni ilyen jellegű orvosi ellátáshoz. A legmeglepőbb, hogy a törvény értelmében akár olyan embert is megbüntethetnek emiatt, aki semmilyen módon nem kötődik az abortuszt elvégző személyhez.

Hasonló törvényt korábban Dél-Karolina, Oklahoma, Arkansas és Idaho államokban is elfogadtak, míg Montana államban a terhesség 20. hetéig engedélyezik az abortuszt.

Bár a vonatkozó törvényeket aláírták, azok közül még egyik sem lépett életbe, fellebbezés miatt, vagy azért, mert az életbe lépés dátuma későbbre esik.

Texasban drákói szigorúságú abortusztörvényt hoztak

Abortuszpárti tüntetők A szolgálólány meséje című sorozat szereplőinek öltözve tiltakoznak (Fotó: Getty Images)

A texasiak terhességmegszakításának jogáért küzdő Lilith Fund igazgatója, Amanda Williams a CNN hírcsatornának nyilatkozva aggodalmát fejezte ki, hogy a törvény értelmében mostantól lehetőség nyílik azoknak a zaklatására, akik abortuszt szeretnének.

„Ez a törvény nemcsak a texasiaknak, hanem gyakorlatilag bárkinek lehetővé teszi, hogy pert indítson a terhességmegszakítást kérő ellen, de akár olyanok ellen is, akik hozzásegítik az illetőt az abortuszhoz” – magyarázta a szakember.

Korábbi kutatások egyébként bebizonyították, hogy az abortusz törvényi tiltása nem csökkenti a beavatkozások számát, viszont veszélybe sodorja az érintett – gyakran a legkiszolgáltatottabb és legszegényebb rétegekhez tartozó – nőket.

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top