nlc.hu
Család

Zacher Gábor szerint a járvány után is szed még áldozatokat a koronavírus

Zacher: a járvány után is lesznek még áldozatai a koronavírusnak

A koronavírus utáni életet még egyelőre tanulnunk kell.

Bár Magyarországon már ötmillió ember kapott legalább egy, hárommillió pedig már két koronavírus elleni vakcinát is, a járvány hatásait annak lecsengése után is érezni fogjuk, legalábbis dr. Zacher Gábor szerint – írja az Index

A hatvani kórház főorvosa a lapnak elmondta, az úgynevezett poszt-covid tünetegyüttes miatt az ellátórendszer még a járvány után is érezni fogja a terhelést, bár természetesen nem olyan mértékben, mint a pandémia csúcspontján. 

Zacher Gábor szerint a járvány most főleg azok között az idősebb emberek között szedi az áldozatait, akik már hetek óta küzdenek a vírussal, miközben a fiatalok közül egyre kevesebben vannak kórházban.

A poszt-covid szindróma még sok életet követelhet

A poszt-covid szindróma tünetei nagyon eltérőek lehetnek (Fotó: Getty Images)

A poszt-Covid bizarr tünetei

A szakember rámutatott, hogy egyelőre még a szakembereket is sokszor meglepi, hogy milyen változatos tüneteket tud okozni a koronavírus hosszú távon. A főorvos szerint most még a betegek és az orvosok is csak tanulják a poszt-covid szindrómát és annak kezelését. Zacher szerint egy ilyen páciens kezelése nagyon összetett, mert egyszerre lehet szükség pszichiáter, fül-orr-gégész és más szakemberek segítségére, rehabilitációra. 

A főorvos figyelmeztetett, hogy bár a koronavírus hosszú távú tüneteinek kezelése nem eredményez majd több tízezer áldozatot, de szerinte fel kell készülni rá, hogy még emiatt is sok embert fogunk elveszíteni. 

Dr. Zacher Gábor az Index kérdésére válaszolva elmondta, nem tudja, hogy lesz-e ősszel negyedik hullám, viszont arra figyelmeztetett, hogy egy, a harmadik hullámhoz hasonló terhelés összeroppantaná az egészségügyet. 

További cikkeink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top