nlc.hu
Család

Az asszony, aki 43 évig férfiként élt

43 évig férfiként élt egy egyiptomi nő, hogy dolgozhasson

A fiatalon megözvegyült nő nem akart újraházasodni, inkább férfinak adta ki magát, hogy önállóan felnevelhesse a lányát.

Az egyiptomi Sisa Abu Daooh 21 évesen, hat hónapos terhes volt, amikor a férje meghalt. Egy szigorú közösségben élt, ahol nem engedték, hogy a nők munkát vállaljanak, így a fiatal özvegy számára az újraházasodás lett volna az egyetlen lehetőség, hogy meg tudjon élni és felnevelhesse a gyermekét. Bár a testvérei több kérőt is bemutattak neki, azonban ő nem akart feleségül menni egy olyan férfihoz, akit nem szeret. Épp ezért miután világra hozta a lányát, úgy döntött, dacol családja akaratával, férfinek adja ki magát és munkát keres. Leborotválta a haját és férfi ruhákat öltött, így pedig hamarosan sikerült is elhelyezkednie egy téglagyárban.

„Egy nő számára nehéz elengedni a nőiességét, de bármit megtettem volna a lányomért.  Csak így tudtam pénzt keresni. Mi mást tehettem volna? Nem tudok írni és olvasni – a családom nem járatott iskolába –, így ez volt az egyetlen mód” – mesélte.

Sisa Abu Daooh

Sisa Abu Daooh (Screenshot: CBC)

Saját bevallása szerint huszas-harmincas éveiben olyan erős volt, mint 10 férfi. Később, amikor a téglagyári munka már megterhelő volt a számára, cipőtisztítóként dolgozott tovább. Az idő múlásával egyre inkább élvezte, hogy férfiként szabadon élhet és nincs kitéve a szexuális zaklatás veszélyének sem. Ugyanakkor azt tervezte, ha a lánya férjhez megy, felfedi a valódi nemét, ám az élet másként alakult. A veje ugyanis nem sokkal az esküvő után súlyos beteg lett, így nem tudott dolgozni, ezért továbbra is Sisa maradt a családfenntartó. A családtagok, ismerősök persze tudták róla, hogy nő, az álca csupán az idegeneknek szólt.

Sisa Abu Daooh

Sisa Abu Daooh átveszi a díjat egyiptom elnökétől (Fotó: HO / EGYPTIAN PRESIDENCY / AFP)

Végül 43 éven át sikerült titokban tartani a valódi nemét, csak 2014-ben, 64 éves korában fedte fel, hogy valójában nő. Miután a története nyilvánosságra került, a luxori városvezetés a város legodaadóbb édesanyjának nyilvánította, Egyiptom elnöke, Abdel Fatah asz-Sziszi pedig személyesen adományozott neki díjat, több mint négy évtizedes önfeláldozásáért.

Bár mindezek után már élhetett volna nőként, Sisa úgy döntött, a hátralévő életét is inkább férfiként szeretné leélni. 

via

Még több elképesztő élettörténet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top