nlc.hu
Család

A meddőségi klinikák államosítása

A homofób törvény mellett még egy nagyon súlyos javaslatot is elfogadtak, mutatjuk

Államosították az összes meddőségi klinkát, még nehezebb lesz lombikprogrammal családot alapítani.
Meddőségi klinika

Államosították a maradék (szám szerint három) eddig magánkézben lévő meddőségi klinikátírja a Telex. A – legalábbis nevében – pedofilellenes törvény és a Fudan Hungary Egyetem Alapítvány létrehozása mellett az Országgyűlés a tavaszi ülésszak utolsó napján – 132 igen, 24 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett – csendben azt is megszavazta, hogy 2022. július 1-től kizárólag az állami meddőségi klinikákon lehessen lombikprogramban részt venni. Ehhez kellett az, hogy tízből a még nem állami kézben lévő, beültetéssel is foglalkozó három magánkórházat (név szerint: TritonLife Róbert Magánkórház, Versys Clinics és Reprosys Kft.) államosítsák. A többivel ezt már megtették másfél éve. 

A most elfogadott jogszabály hivatalosan az egyes vagyongazdálkodási kérdésekről szóló törvényjavaslat módosításai néven fut, ezt még május 25-én nyújtották be. Az elfogadott törvényjavaslat módosítása alapján a magánszolgáltatóknak ezeket az intézményeket az államnak kell adniuk, a náluk tárolt embriókkal és ivarsejtekkel együtt – természetesen kártalanításért cserébe. A kormány szerint így hatékonyabb lesz a működés és nem lesz annyi visszaélés. Ez utóbbi furcsa érv, hiszen a magánkórházakat nem finanszírozta a tb. Az viszont valószínű, hogy így megnő a magánklinikákon is eleve hosszú várólista.

A kiemelt kép illusztráció, forrás: Getty Images

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top